“TE-AM ÎNVINS, SOLOMON”!

Distribuie pe:

Motto: Pe data de 27 decembrie 537 s-a sfințit și inaugurat Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol în prezența împăratului bizantin Iustinian (482-565). Această Biserică s-a vrut să fie o copie mai măreață a templului din Ierusalim construit de regele Israelului Solomon (1000-931 î. Hr). La intrarea în Biserica Sf. Sofia, împăratul Iustinian, cuprins de uimire, a exclamat: “TE-AM ÎNVINS, SOLOMON”!

Cuvintele mai sus pomenite mă duc cu gândul la filmul “ARSENIE, VIAȚA DE APOI” realizat de regizorul Alexandru Solomon care, pur și simplu, persiflează pe Sfântul Nesfințit al Ardealului, părintele ieromonah ARSENIE BOCA, scriitor, pictor, ctitor, duhovnic și vizionar. Această peliculă controversată lovește în ființa poporului român și biserica strămoșească ortodoxă, “Mama neamului românesc”, cum o numea poetul nepereche, Mihai Eminescu. Am văzut dialogul dintre Dragoș Pătraru și dumneavoastră, domnule regizor. Păreți un om nevinovat, nu este vina dvs. că sunteți așa. Ați fi făcut extraordinar să vă cereți iertare de la poporul român, de la toți marii eroi ai neamului românesc cărora le-ați întinat memoria. Dacă aveți puțin bun simț, nu este târziu nici acum! Știți de ce? Cel mai mare istoric al țării noastre, Nicolae Iorga, spunea odinioară: “Ortodoxia este legea de bază și tradițională a neamului nostru. Prin religia ortodoxă suntem contemporani martirilor, prin ea vorbim cu strămoșii noștri în graiul lor, prin ea suntem frați în dezlegarea plină de nădejde a celor mai grele probleme”. Eu nu vă acuz, dar vă întreb: la ce a folosit acest film când țara noastră este căzută pe cale, asemenea Mântuitorului pe drumul Golgotei? În loc să fiți asemenea lui Simon Cirineanul și Varvara care i-au luat crucea și i-au șters broboadele sudorii de pe fața Mântuitorului (pe care știți cine l-a răstignit), ne loviți pe la spate tocmai acum când ne este mai greu. Dacă eu spun acum că sunteți osânditorii lui Hristos, v-ar plăcea? Cui ar folosi? Sau poate vreți să vă aduc mii de exemple negative din “istoria” din care proveniți? De ce nu scrieți de cei care au făcut războaie, crime, au subjugat, au făcut orori pe care le condamnăm azi fără să le arătăm adevărata origine? Dar poate, așa cum spunea “Hulitul dvs., Sfântul Nesfințit”: “Noi nu suntem din maimuță, dar mergem cu pași repezi spre ea”. Aveți conștiința liniștită că ați făcut o treabă bună? Vă condamnă aceia care v-au ajutat și v-au fost modele și mă refer aici la regizorul Nicolae Mărgineanu care, pe lângă unele laude, vă aduce și cu picioarele pe pământ, dacă vreți să rămâneți cu adevărat în picioare în fața poporului: “Mă simt jignit pentru acest film”, “filmul este o minciună prezentată cu nerușinare ca adevăr”, “ai aruncat cu noroi în poporul român, dar mai greu este SĂ FII OM, ai aruncat cu noroi în semenii tăi”, “ca Iuda te-ai înfipt în câteva pelerinaje ale unor credincioși, spre a-i ispiti și găsi idei pentru film”.

Personal am fost de multe ori la mormântul părintelui Arsenie Boca. Întotdeauna veneam “plin de Dumnezeu” de acolo, eram alt om... Stăteam și meditam, cum o fac și acum, întrebându-mă de ce sutele de mii de oameni merg acolo: ce-i atrage? De ce vin de acolo schimbați? ... Alți oameni sunt hotărâți să-și schimbe viața cu toate luptele și ispitele diavolului! Stau oamenii uneori câte 20 de ore la rând pentru câteva secunde pentru a săruta printre lacrimi crucea părintelui și fenomenului unic al României. De ce nu atrageți dvs., domnule Solomon, așa oamenii? Iată că sunteți blamat, scos afară din unele orașe, huiduit? De ce oare? Făcând acest lucru (care, pentru majoritatea românilor de bună credință, este unul nociv, distructiv), ce ați pus în locul lui, sau credeți încă că el este constructiv pentru țară și popor în aceste momente de cumpănă? Și atunci de ce atâta ură, discordanță și dorință de afirmare prin minciună și ridicare pe umerii altora? Sau mai degrabă sunteți gena protopărinților care azi primeau pe Mântuitorul cu osanale: “Osana, Osana, Osana, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”, iar mâine strigați: “Răstignește-L, răstignește-L, răstignește-L”. Ca unul care vă credeți a fi din elita intelectuală, și nu primiți sfaturi de la ortodocșii retrograzi, naționaliști și proști, poate vă sfătuiți cu Marele Socrate, care în urmă cu milenii ne spunea “Cunoaște-te pe tine însuți”, sau cum ar spune un țăran român adevărat “omule, cunoașteți limitele și bunul simț”.

Vă trageți obârșia din “Poporul ales al lui Dumnezeu”, popor care prin istoria sa ne spune de neascultarea de Dumnezeu și de pedepsele pe care a fost nevoit să le îndure. A nesocotit pământul pe care Dumnezeu l-a dat ca hrană și adăpost și a pățit de foarte multe ori ca Datan, Core și Abiamin pe care i-au înghițit pământul după ce l-au lovit cu pietre în cap pe Moise, care, culmea, se lupta să îndeplinească porunca lui Dumnezeu de a-i scoate din robia egipteană și de a-i duce în Țara Făgăduinței.

Poate și domnia voastră, domnule regizor Solomon, ați nesocotit pământul care vă adăpostește și vă hrănește. Rugați-vă de iertarea Domnului și a poporului pe care l-ați umilit. Sau poate nu aveți teme pentru filme constructive? Cât de necesar ar fi dezbătute în societate și școli teme ca: drogurile și jocurile de noroc, un adevărat flagel național; mănăstirile din Moldova, unicat în lume, care fac parte din UNESCO; filme despre ororile holocaustului, rulate și prezentate peste tot, mai ales că acum în școli se predă și istoria holocaustului. Necesitatea imediată a unei clase conducătoare cinstită și demnă, după cum spuneau actorul Dorel Vișan și fostul ambasador clujean prof. dr. Pavel Suian: “Țara noastră mai are o singură șansă: Întoarcerea la Dumnezeu și clasa politică conducătoare să fie, de jos până sus, cinstită”. Aveți atâtea teme, domnule regizor, vă trebuie doar ochi și suflet curat să le vedeți, și atunci poate pe fața domniei voastre va apărea zâmbetul frumos și cinstit, nu sarcastic spre rânjet batjocoritor. Observați că eu vă respect cu pluralul, ceea ce dvs nu faceți cu Părintele Arsenie Boca; este un alt mod de superioritate, care să fie oare personal sau de rasă superioară? Până atunci, dragă domnule regizor Solomon, rămâi matale cu împlinirile și neîmplinirile care le ai și le vei avea, dar să știți un singur lucru: părintelui Arsenie Boca nu i-ați făcut nici un deserviciu, din contra, i-ați sporit popularitatea, și sfinția sa prin mine păcătosul vă poate spune cu sinceritate: “TE-AM ÎNVINS, HULITORULE SOLOMON” și “CINE ARE MINTE, SĂ IA AMINTE”.

P.S. “După mii de ani, înțeleptul SOLOMON (cap. 4, vers. 23-26) se adresează păcătosului SOLOMON: “Fiule! Păzește-ți inima mai mult decât orice, că din ea țâșnește viața. Leapădă din gura ta orice cuvinte cu înțeles sucit și alungă de pe buzele tale viclenia. Ochii tăi să privească drept înainte și genele tale drept înainte să caute. Fii cu luare aminte la calea picioarelor tale și toate cărările tale să fie chibzuite”. Dacă este cumva vorba de o răzbunare ancestrală, apostolul Domnului la Romani, cap. 12, vers. 19; 21 vă spune: “NU vă răzbunați singuri, iubiților, ci lăsați loc mâniei lui Dumnezeu, căci scris este: A mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul. NU TE LĂSA BIRUIT DE RĂU, CI BIRUIEȘTE RĂUL CU BINE”. Dacă credeți că ceea ce ați făcut este artă, este bine să țineți cont și de sfatul scriitorului academician Ion Agârbiceanu: “ARTA ÎL FACE PE OM MAI UMAN, MAI STĂPÂN PE INSTINCTELE PRIMARE, ȘI AȘA MAI DESTOINIC SĂ-ȘI UMANIZEZE VIAȚA SA ȘI A SOCIETĂȚII”.

Ne iertați dacă v-am produs o indispoziție sufletească, iar “bătrânii poporului” pe care i-ați umilit își cer iertare după bunul simț românesc, și vă spun spre luare aminte și neuitare: “CEEA CE ȚIE NU-ȚI PLACE, ALTUIA NU-I FACE”.

Cu dragoste creștinească,

preot ortodox român Ilie Bucur Sărmășanul

Lasă un comentariu