Un specialist explică de ce măsurile fiscale vor aduce scumpiri: Un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi

Distribuie pe:

Măsurile fiscale se vor traduce prin majorări de preț și inflație crescută, chiar dacă premierul Marcel Ciolacu jură că nu va fi așa.

Explică însă Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, de ce măsurile fiscal bugetare anunțate de Guvern ar putea avea un impact în 2024 pentru rata inflației de 1-2%.

“Sunt pentru cotă unică aplicabilă tuturor și nediscriminatoriu. O facilitate se aplică, dar se poate aplica pe termen limitat, își face efectul acea facilitate, apoi o reducem, o scoatem. Tot în acest sens de, să zicem echitate fiscală, este și un studiu făcut anul trecut de către Consiliul Fiscal care chiar spunea că, dacă am scoate aceste facilități, ar veni la bugetul de stat undeva la 2% din PIB venituri suplimentar. N-am fi avut aceste probleme anul acesta, dacă am fi aplicat acele măsuri propuse de acel studiu. Referitor punctual la taxarea care se întâmplă acum, practic s-au pus impozite suplimentare pe companii.

Deci practic Guvernul vrea mai mulți bani și ia acei bani de la consumator, de la populație prin mâna companiilor.

În sensul că un impozit pe cifra de afaceri am putea spune e un TVA. TVA-ul e un impozit pe cifra de afaceri.

De asemenea, un impozit pe cifra de afaceri e, de fapt, un TVA pe steroizi. În ce sens? Cu cât lanțul de aprovizionare e mai mare, se adaugă câte 1% pe fiecare punct și ajunge un preț final la consumator cu mai mult de 1%.

Din această cauză eu văd un impact pe inflație anul viitor, poate undeva între 1 și 1,5-2 puncte procentuale, care va veni atât din acest impozit pe cifra de afaceri, cât și cumva din reducerea anumitor facilități cu privire la plata de TVA”, a subliniat Adrian Codîrlașu, citat de Curs de Guvernare.

Pachetul fiscal adoptat de Guvern prevede un impozit de 1% pe cifra de afaceri, care se aplică la companiile cu afaceri mai mari de 50 milioane de euro, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, în ședința de guvern, că nu urmează scumpiri, el nu a făcut însă referire decât la creșterile de TVA, nu și la noile impozite aplicate companiilor, care se pot întoarce la consumator prin majorări de preț:

“Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este ca austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare.

Acest guvern nu crește însă TVA-ul general. Și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească.”

Consiliul Economic și Social (CES), organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului, a emis aviz nefavorabil la pachetul fiscal-bugetar pe care Executivul urmează să își asume răspunderea.

Lasă un comentariu