Hai, nooo.... Inventatorii vaccinurilor anti-Covid- 19, răsplătiți cu Premiul Nobel

Distribuie pe:

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină - 2023 a fost acordat în comun lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru cercetările care au condus la realizarea vaccinurilor ARNm împotriva Covid-19, informează Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska, într-un comunicat dat publicității ieri, 2 octombrie. (Adunarea este formată din 50 de profesori din diverse discipline medicale de la această universitate.)

Vaccinurile pe bază de ARNm produse de Pfizer/BioNTech și Moderna au fost utilizate pe scară largă în țările cu venituri mari, începând cu 2021. Ele au contribuit la prevenirea a nenumărate decese și a stării grave de sănătate cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 și au permis societăților să se redeschidă, a declarat șeful comisiei pentru Premiul Nobel, Thomas Perlmann. “Realizările lor au avut un impact major asupra societății în timpul recentei pandemii”.

“Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea vaccinurilor ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a început la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor inovatoare, care ne-au schimbat fundamental înțelegerea modului în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la rata fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”, se arată în comunicat. (sursa - nobelprize.org/prizes/medicine/2023/press-release) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu