Târgumureșeanul Demeter Lehel, performanță la nivel înalt în două campionate naționale de tenis de masă, simultan. Campion al Ungariei cu Pecs și locul 3 în România cu Sepsi SIC

Distribuie pe:

De curând, în Ungaria, la Szarvas, a luat ființă un club sportiv de tenis de masă care îi poartă numele. Clubul este atât de căutat de tineri încât antrenorii lucrează în două schimburi

Ne-am bucurat să primim la redacție, la sfârșitul săptămânii trecute, vizita cunoscutului sportiv târgumureșean Demeter Lehel, multiplu campion al Ungariei și al Austriei la tenis de masă. Cu această ocazie am aflat faptul că, în urmă cu un an, la Szarvas (Ungaria) a luat ființă un club sportiv, evident de tenis de masă, care îi poartă numele: “Demeter Lehel ASE”. Clubul care acum deține o sală cu cinci mese de tenis este foarte căutat de copii și de tineri. “Antrenorii de aici, pentru că ei se ocupă de pregătirea sportivilor, eu mergând doar din când în când să joc cu ei, au fost nevoiți să programeze antrenamentele în două schimburi datorită numărului mare de doritori”, spune Lehel. Sportivul este de părere că din cauza numărului mic de sponsori, “ping-pong-ul”, așa cum îl mai denumim popular, nu are un număr foarte mare de adepți așa cum are sportul rege, deși după fotbal, tenisul de masă este cel mai răspândit sport la nivel de amatori.

Acum Lehel se află într-o scurtă pauză între etapele de campionat, astfel că a reușit să facă o scurtă vizită în orașul său natal, Târgu Mureș, pe care l-a părăsit în 1989.

Demeter Lehel, în vârstă de 45 de ani, joacă tenis de masă la două cluburi profesioniste, în două campionate. În Campionatul României cu Sepsi - SIC și în cel al Ungariei la clubul din Pecs. În România, echipa din Sfântu Gheorghe a ieșit, în ultimii ani, pe locul 3 în prima ligă, iar cu echipa din Ungaria, Lehel a câștigă campionatul de patru ani încoace. În perioada care urmează, Lehel va participa, alături de echipa din Pecs, la Cupa Campionilor Europeni care se va desfășura în Croația.

Sportivul ne-a explicat cum este posibil ca un sportiv să evolueze, în același timp, în două campionate diferite. “Federațiile, nu doar din România și din Ungaria, au considerat că în acest fel, permițând sportivilor să evolueze, în paralel, la două echipe profesioniste îi ajută să aibă meciuri, dar și să aibă parte de un câștig mai substanțial. De exemplu, Federația Română de Tenis de Masă stabilește intervalul de timp în care trebuie să se desfășoare campionatul. Datele jucării meciurilor în format tur - retur le stabilesc însă echipele din ligă, de comun acord. În campionatul trecut, de exemplu, echipele s-au înțeles în așa fel încât, în decurs de doar câteva zile, am jucat toate etapele, tur retur, într-un singur loc, la Izvorani. Aveam două meciuri pe zi”, ne-a declarat Lehel. De anul acesta însă jocurile vor trebui disputate, tot în sistem tur-retur, pe terenul fiecărei echipe astfel că programul nu va mai fi chiar atât de flexibil. Oricum și cu aceste înlesniri, anul trecut, însumând toate drumurile făcute în interes sportiv, Lehel a adunat nu mai puțin de 60.000 de kilometri. Este un sport care, iată, permite sportivilor să îl practice și la vârste mai avansate, dacă e să-l comparăm cu fotbalul sau baschetul. Lehel spune că are coechipieri trecuți de 50 de ani care se țin bine și fac meciuri foarte bune. “Dacă la 30 de ani, după o vacanță de o săptămână, două, când reveneam la antrenamente simțeam lipsa jocului zilnic, acum, la 45 de ani, datorită experienței acumulate nu se mai simte lipsa jocurilor. Sigur că voi fi antrenor, dar încă nu mă gândesc la asta pentru vă voi juca atâta timp cât mă simt în formă. Sunt în formă și întotdeauna țintesc locul întâi”, a mai spus Lehel.

El este de părere că rezultatele excepționale ale sportivilor din România și din Ungaria obținute în competițiile internaționale sunt cu atât mai lăudabile dacă ne gândim că națiunea care domină acest sport, China, are 50 de milioane de sportivi legitimați.

Nu demult, în comuna Sânpaul, a fost organizat, pe durata a două zile, un concurs pentru amatori, manifestare care a purtat numele “Demeter Lehel” și care a fost posibil cu implicarea primăriei din localitate. Competiția s-a bucurat de o largă participare și a fost câștigată de târgumureșeanul Iirsai István, a cărui ocupație este de taximetrist.

Faptul că un club sportiv care îi poartă numele a atras atât de mulți copii și tineri este însăși recunoașterea valorii sale. Îl felicităm și pe această cale pe Lehel pentru că pe unde l-a dus viața nu a uitat de Târgu Mureș și ne face o reclamă bună în lume, îi dorim multă sănătate și să câștige tot ce își propune! (D.B.) (sursa foto: Miska Brigitta, demeterlehelase.com)

Lasă un comentariu