Astenia de toamnă

Distribuie pe:

Tristețea din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare, în anumite situații semnalează prezența bolii numită astenie. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență, fapt care se aplică și asupra psihicului. În spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna, se ascunde, de fapt, astenia.

Astenia este un tip de depresie care apare în același sezon, în fiecare an. De regulă, simptomele încep să apară odată cu lunile de toamnă și se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-vă fără energie și cu o stare de tristețe permanentă. Uneori poate apărea și în lunile de primăvară, potrivit WebMD.

Orice persoană este pasibilă la a dezvolta astenie, dar această problemă apare mai frecvent:

* la persoanele care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări mari în cantitatea de lumină naturală primită pe parcursul anotimpurilor;

* în rândul femeilor;

* în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 ani;

* în rândul persoanelor care au în familie rude cu astenie.

Simptome

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi atribuit dacă ați avut aceleași simptome timp de trei sezoane la rând și dacă simptomele s-au ameliorat pe durata verii și a primăverii, informează Mental Health America. Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul dumneavoastră curant vă va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimțiți. De asemenea este posibil ca medicul să vă supună unui test de mișcare și eventual să vă solicite analize de sânge.

Simptomele asociate asteniei de toamnă sunt:

* depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire;

* anxietate: neputința de a face față stresului;

* schimbări ale stării de spirit: treceri bruște de la o stare de spirit la alta;

* tulburări de somn: dorința de a dormi foarte mult și dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;

* letargie: senzația de oboseală și neputință de a face față activităților zilnice;

* supraalimentarea: pofta excesivă de mâncare și în special dulciuri sau junk food;

* probleme de ordin social: iritabilitate și dorința de a evita socializarea;

* probleme sexuale: scăderea libidoului.

Un studiu publicat de PubMed completează lista de simptome cu următoarele:

* pierderea energiei și abilității de concentrare în timpul după-amiezii;

* pierderea interesului pentru muncă și pentru alte activități;

* mișcări lente.

Care sunt cauzele asteniei?

Specialiștii nu pot preciza cu exactitate ce cauzează astenia de toamnă, dar presupun că este vorba despre aportul scăzut de lumină naturală. De asemenea, datele genetice și vârsta sunt alte elemente pe care medicii le iau în considerare în atribuirea diagnosticului de astenie. Anumite substanțe neurochimice sunt hotărâtoare pentru stările noastre de spirit. Spre exemplu, melatonina este un hormon produs de creier în timpul nopții. Acesta este implicat în reglarea somnului, a temperaturii corpului și în degajarea altor hormoni. Cantitatea de melatonină produsă de creier este foarte importantă. Persoanele care suferă de astenie produc mai multă melatonină decât au nevoie, fapt care le dereglează ceasul biologic și cauzează episoade depresive, potrivit Mayo Clinic.

Cum poate fi prevenită astenia?

Dacă ați fost deja diagnosticat cu astenie, aveți la dispoziție o serie de măsuri (propuse de Cleveland Clinic) pentru a preveni alte episoade ale acestei afecțiuni:

* încercați să petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat. Efectul luminii naturale este foarte important;

* adoptați o dietă echilibrată, care include suficiente minerale și vitamine. Alimentația de acest tip vă va ajuta să aveți mai multă energie, chiar dacă organismul dumneavoastră poftește după mâncăruri dulci sau junk food;

* faceți 30 de minute de exerciții pe zi, de trei ori pe săptămână;

* păstrați legătura cu grupul dumneavoastră de prieteni și nu renunțați la activitățile pe care le făceați în mod normal;

* apelați la consiliere profesională pe perioada iernii;

Tratarea asteniei

Ca și în cazul altor forme ale depresiei, tratamentul include medicamente antidepresive și terapie cognitiv-comportamentală.

Terapia pe bază de lumină (fototerapia) este o altă metodă de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizează un anumit tip de lampă care imită lumina naturală. Rezultatele acestei metode ar trebui să apară în decurs de 3-4 săptămâni, scrie PubMed.

În situația în care medicul va prescrie medicamente antidepresive, asigurați-vă că le administrați după cum v-a fost recomandat și nu opriți tratamentul doar pentru că aveți senzația că vă simțiți mai bine. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate conduce către declanșarea efectelor secundare.

În lipsa tratamentului, simptomele se ameliorează de la sine odată cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, în acest caz, doar accelerează ameliorarea simptomelor.

(Preluat: https://medoc.com.ro)

Alimentele de toamnă: de la vitamine la săruri minerale

Cad frunzele, vin ploile și frigul. Durata luminii zilnice scade și de multe ori scade și voia bună și chiar și energia de care avem nevoie pentru a pune în practică ce ne-am propus să facem pe timpul zilei. Se pare că circa 20% dintre noi suntem afectați de probleme fizice și psihice odată cu venirea toamnei. Ce putem face ca să ne bucurăm de acest anotimp? Un mare ajutor provine de la alimentele pe care le consumăm - acestea, prin vitaminele și sărurile minerale pe care le conțin, ne pot ajuta. Să vedem deci ce vitamine și săruri minerale ar trebui să consumăm și care ar fi alimentele care le conțin.

Pentru starea de spirit este util consumul alimentelor ce conțin vitamina B, în special B12, care are un efect energizant asupra corpului și minții. Alimente bogate în vitamina B sunt ouăle, brânzeturile, precum parmezanul sau mozzarella, iaurtul sau laptele.

Pentru cei care au probleme cu memoria sau în a se concentra în timpul toamnei sunt recomandate alimente ce conțin triptofan, un aminoacid esențial în biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei (neurotransmițător) sau a melatoninei (neurohormon). În prezența vitaminei B, a carbohidraților și a fierului, triptofanul ajută la producerea serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii, care ne influențează direct dispoziția, somnul și alte funcții esențiale ale organismului. Triptofanul se găsește în alimentele bogate în proteine, precum pastele.

Ca să prevenim infecțiile este util consumul de vitamina C, care favorizează formarea colagenului și are un efect depurativ și antioxidant, prevenind inclusiv îmbătrânirea. Alimentele bogate în vitamina C sunt: varza, broccoli, ardeii sau citricele, dar și spanacul.

Vitamina E este de mare ajutor toamna, întrucât este un antioxidant celular ce previne îmbătrânirea celulelor. De obicei, această vitamină este acumulată în ficat și eliberată de acolo, de fiecare dată când organismul are nevoie. Totuși, în perioade de oboseală sau când ținem un regim alimentar special este util consumul acestei vitamine în cantități de circa 36 mcg. Unde se găsește vitamina E? Surse naturale ale acestei vitamine sunt semințele uleioase, precum nucile, alunele sau migdalele. Aceste semințe, pe lângă vitamina E, conțin minerale precum potasiul și magneziul, foarte utile organismului. Este recomandat consumul a 5-6 nuci sau alune zilnic în perioada toamnei. Un alt fruct bogat în vitamina E este avocado, ce conține și grăsimi monosaturate, asemănătoare uleiului de măsline, esențiale pentru buna funcționare a organismului. Nu este deci de mirare că în Australia, la micul dejun, avocado este consumat în mod obișnuit.

Ce putem face însă pentru a combate oboseala de toamnă? Un ajutor poate veni de la sărurile minerale. Potasiul este foarte util bunei funcționări a creierului în timp ce fierul ajută la combaterea oboselii, iar magneziul să ne confruntăm cu perioade de stres. Sărurile minerale se găsesc în alimente precum fructele uscate sau chiar și în cartofii dulci.

Toamna poate deci să fie minunată dacă știm să o întâmpinăm cu se cuvine. Alimentele din bucătărie ne pot da un ajutor important: de la cartofii dulci la ouă și alune pentru o toamnă aurie de care se ne bucurăm pe deplin.

(Preluat: https://www.scientia.ro/)

(Foto: edenland; pasdur)

Lasă un comentariu