Importăm peste 70% din ce consumăm

Distribuie pe:

România importă peste 70% din ce consumă, plătește o datorie rostogolită de până la 7 miliarde pe an și continuă să se împrumute cu dobânzi destul de mari. Calculele arată că s-ar putea să avem un deficit apropiat de 7%.

În discuțiile acestea care au loc între Guvern și Comisia Europeană, nu se reglează lucrurile atunci pe loc, se negociază dinainte, așa încât eu cred că vizita aceasta la Bruxelles a avut câteva elemente fixate dinainte. Unul dintre elemente este încercarea pe care o face acest guvern - și cred că va reuși - ca să obțină un procent, un procent și ceva în plus la deficitul bugetar, adică să i se acorde 5-5,2, cam așa se vorbește, în plus la deficitul bugetar, pe cauze pe care, într-un fel, domnul prim-ministru le-a arătat acum câteva zile, cauze care vin fără să fie anunțate, a zis domnia sa, cum ar fi efectele războiului din Ucraina și cheltuielile pentru procurarea de armament.

Din păcate, lucrurile sunt puțin diferite, pentru că deficitul bugetar în România se bazează pe chestiuni structurale, adică noi nu avem un deficit bugetar pur și simplu. Noi avem mai multe deficite (…) care fac ca în această structură a economiei - în care importăm peste 70% din ce consumăm, bunuri alimentare și nealimentare, în care plătim o datorie rostogolită de 6 până la 7 miliarde pe an și în care continuăm să ne împrumutăm cu dobânzi destul de mari - să fie aproape imposibil să nu ai un deficit bugetar în condițiile în care economia nu performează.

Nu performează pentru că economia ar trebui să fie sprijinită în sectorul care produce valoare, chiar valoare mai mare, valoare adăugată, și acesta este sectorul productiv, privat, mediul de afaceri, or tocmai acolo acest guvern s-a găsit să pună impozite și taxe mai mari.

Părerea mea este că, și cu un deficit admis de 5%, 5% și ceva, calculele arată că s-ar putea să avem un deficit chiar mai mare, apropiat de 7%. E rău sau e bine lucrul acesta? Pentru că, până la urmă, pe omul de rând nu îl interesează. Pe omul de rând îl interesează cât costă un kilogram de roșii sau un kilogram de carne ș.a.m.d. Ne va afecta pentru că, în condițiile în care, așa cum spuneam, economia nu aduce la buget cât trebuie și nu putem colecta, atunci ne vom împrumuta în continuare…

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu