Armata ucraineană va elibera întreaga țară. “Nu contează cât timp va dura aceasta”

Distribuie pe:

Contraofensiva dusă, începând din iunie, de armata Kievului are drept obiectiv eliberarea întregii Ucraine și “nu contează cât timp va dura aceasta”, a declarat pentru AFP șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, informează joi agenția de presă franceză.

“Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul frontierelor din 1991. Și nu contează cât timp va dura aceasta”, a declarat Kuleba miercuri, în cadrul unui interviu acordat AFP cu privire la contraofensiva istovitoare menită să elibereze zonele ocupate de Moscova, care controlează în prezent circa 18% din teritoriul ucrainean.

Frontierele din 1991 sunt cele ale Ucrainei independente de după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraină ce include Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.

“Atât timp cât poporul ucrainean împărtășește acest obiectiv, guvernul ucrainean va avansa mână în mână cu poporul său”, a subliniat Kuleba, admițând totodată că “Ucraina plătește cel mai mare preț” într-un conflict ce a zguduit numeroase regiuni ale acestei țări ce se învecinează cu Uniunea Europeană.

În Ucraina, “suntem cu toții obosiți”. “Eu sunt obosit și voi sunteți obosiți. Suntem cu toții oameni. Însă mizele sunt prea ridicate pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre”, a spus ministrul ucrainean.

În acest context, atât timp cât încă nu a învins forțele ruse, Ucraina va avea nevoie de mai multe arme din partea aliaților occidentali, a spus Kuleba.

“Atât timp cât noi nu am învins, noi vom avea nevoie de mai multe (arme), trebuie să mergem mai departe, pentru că războiul este o realitate și în această realitate noi trebuie să învingem. Nu există altă soluție”, a insistat șeful diplomației ucrainene.

Totodată, Kuleba a amintit că Ucraina a oferit “garanții” că nu va utiliza arme furnizate de Occident pe teritoriul rus. “Dacă partenerii noștri ne cer să oferim o garanție că cutare sau cutare armă nu va fi folosită decât pe teritoriul Ucrainei, noi dăm această garanție și o respectăm”, a dat asigurări Kuleba. “Au fost câteva ocazii când am făcut astfel de promisiuni și le respectăm”, a adăugat el.

Lansată la începutul lui iunie, contraofensiva ucraineană a permis eliberarea câtorva mici localități, însă ea se lovește de trupele ruse repoziționate în spatele unor linii defensive solide, formate în special din tranșee și câmpuri minate.

După cum recunosc liderii de la Kiev, armata ucraineană înaintează într-un ritm mai puțin susținut decât era de așteptat.

Întrebat dacă există o eventuală presiune din partea aliaților săi occidentali pentru ca forțele Kievului să-și accelereze contraofensiva, Dmitro Kuleba a răspuns: “Nu simțim o astfel de presiune”.

“Există o creștere a vocilor unor comentatori și experți în spațiul public. Aceasta există, însă ele vor dispărea cu toate (...) după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau estul țării”, a declarat Kuleba. (Agerpres foto: Volodimir Zelenski Facebook)

Lasă un comentariu