“Cinstire MARIEI lui... DUMNEZEU”

Distribuie pe:

Motto: “MARIA e un nume ce cântă. // Chipul omenesc îndumnezeit / a umblat odată în lume, / a umblat cu noi, oamenii, / în vremea când, încununată de durere, / călca urma pașilor unui Fiu nesupus. // De atunci Ea a rămas între oameni; / joacă merele de aur deasupra leagănului, / clădește sufletul mamelor întristate, / stă cu noi la masă, / deschide petalele trandafirului seara, la rugăciune. // Maria e un nume de icoană. // MARIA e un nume ce cântă!” Ernest Bernea (1905-1990), filosof

* “Prea Sfîntă Maică și Fecioară / Nădejdea sufletului meu / Tu ești a mea mijlocitoare / La milostivul Dumnezeu. / De n-ar avea la ceruri lumea / Rudenie de pe pământ / Atunci ar fi pustie viața / Asemenea unui mormânt. De nu erai tu primăvară / A veacului înțelenit / Ar fi rămas de-a pururi iarnă / Și soarele n-ar fi zâmbit. De n-ai fi revărsat tu zorii / Peste pământul adormit / Atuncea umbra cea de moarte / Ar fi rămas fără sfârșit. Dar astăzi, Preacurată Maică, / Când toți ne-am abătut la rău, / De nu te vei ruga fierbinte / Ne părăsește Fiul tău. / Trimite semn de pocăință / poporului nedumerit / Și adu iarăși la credință / Pe Românii rătăciți. Dezleagă, Preacurată Maică, / Cătușele celor robiți / Și dăruiește-le răbdare / Românilor năpăstuiți”.

***

* “La Nicula colo-n deal / În frumosul nostru ARDEAL, / În mijlocul codrului / Șade MAICA DOMNULUI// Șade Maica și așteaptă / Căci spre mila ei se-ndreaptă / Tot poporul credincios / Și cu trenul și pe jos. Vin cu toții tot cântând / Pe Preasfânta lăudând, / Vin să-i spună Maicii Sfinte / Ce necaz le stă înainte// Vin să-i ceară ajutor, / Pentru tot necazul lor, / Vin să-i facă prăznuire / La cinstita Adormire. Iar Preasfânta, ca o Mamă, / Tot suspinul îl înseamnă / Și-L roagă cu glas duios, / Pe iubitul Fiu Hristos//. Pe ROMÂNI să-i izbăvească / De ispita diavolească, / De foamete și război, / De cutremur și nevoi”.

***

* “Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, necunoștința, nerecunoștința, lenevirea și toate gândurile cele rele și viclene, urâte și defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase și sufletele cele întinate și de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia poftelor noastre și ne ajută că, neputincioși suntem. Ferește-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele rele, din noapte și din zi și ne izbăvește de ele. Că prea cuvântat și preamărit este numele tău cel sfânt, în cer și pe pământ, în vecii vecilor!” Amin.

P.S. “În anul 1819, un tânăr boier din Germania făcea o excursie de plăcere prin munți. La o răscruce de drum, văzu o rugă (cruce, troiță) cu chipul lui Iisus Cel Răstignit. Crucea avea de jur-împrejur următorul text: «Aceasta am făcut pentru tine - dar tu ce faci pentru Mine?”» Acest tânăr, care era unul iubitor de plăceri lumești, după citirea acestui mesaj Hristic, părăsi viața ușoară de odinioară și ajunse mai târziu un misionar al Domnului Hristos”.

În orașul Sărmașu, pe dealul numit “Comoara” sau “Dealul Mănăstirii”, la “Biserica Mănăstirii Sf. Mina”, se află o cruce adusă prin “descoperire dumnezeiască” de la M-rea Nicula, pe care scrie: “Iată ce-am făcut eu pentru tine - tu ce-ai făcut pentru Mine?” Este o cruce foarte veche, la care s-au închinat părinții, bunicii și străbunicii noștri, zeci și zeci de ani și este plină de atâta Duh Sfânt...

Frate creștine! Lasă întrebarea de mai sus să sape și în inima ta. Ce răspuns ai tu față de această întrebare? Ce faci tu pentru Cel ce a suferit și a murit pentru tine?

Cu toată dragostea creștină, pentru toate și (toți) care poartă numele Sfintei Fecioare Maria, indiferent de religie, etnie sau concepție politică.

Preot ortodox român, Ilie Bucur Sărmășanul

Lasă un comentariu