Erdogan: “Trecutul colonial” și “rasismul instituțional” din Franța, la originea violențelor din această țară

Distribuie pe:

“Trecutul colonial” și “rasismul instituțional” din Franța se află la originea violențelor urbane din această țară, a declarat, luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Șeful statului turc și-a exprimat “îngrijorarea” că aceste recente evenimente din Franța ar putea “duce la și mai multă oprimare a musulmanilor și migranților”, după moartea unui tânăr de 17 ani, ucis cu foc de armă de un polițist în timpul unui control rutier.

Comparând decesul mai multor sute de migranți la sfârșitul lui iunie în largul coastelor grecești, în lipsa eforturilor de salvare, cu dispariția foarte mediatizată a “cinci bogătași plecați să vadă Titanicul”, Erdogan detectează în aceasta “semnul mentalității coloniale, arogante, inumane, bazate pe supremația omului alb”.

“Mai ales în țările cunoscute pentru trecutul lor colonial, unde rasismul cultural s-a transformat în rasism instituțional (și se află) la originea evenimentelor din Franța”, a afirmat Erdogan. “Desigur”, a continuat Erdogan, “noi nu vom tolera jefuirea magazinelor și revoltele urbane nu pot să servească pentru a cere dreptate”, însă “este clar că autoritățile trebuie de asemenea să tragă lecții din această explozie socială”.

Șeful statului turc, care a făcut aceste declarații în direct la televiziune la finalul unei reuniuni a guvernului, denunță cu regularitate “islamofobia” care, potrivit lui, prevalează în Franța. “Din nefericire, majoritatea imigranților care sunt condamnați să trăiască în ghetouri, oprimați sistematic, sunt musulmani”, a mai subliniat Erdogan. (Agerpres)

Lasă un comentariu