Sărbătorirea Rusaliilor pe Valea Gurghiului și Valea Mureșului Superior, comori transmise din generație în generație

Distribuie pe:

Tradițiile și obiceiurile de Rusalii aduc, de fiecare dată, emoție și bucurie în comunitățile mureșene de pe Valea Gurghiului și Valea Mureșului superior. Fie că vorbim despre “Udatul nevestelor” din Hodac și Toaca, despre “Târgul portului popular și al Rusaliilor” din Rușii Munți, despre jocul de Rusalii de la pod din Chiheru de Jos sau despre sărbătoarea de Rusalii din Deda ingredientele sunt aceleași: etalarea portului popular și a obiceiurilor din comuna respectivă, un număr mare de participanți, voie bună și nu în ultimul rând mândria participanților de a duce mai departe aceste obiceiuri vechi.

Am avut bucuria de a participa, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la slujba punerii pietrei de temelie a unui nou lăcaș de cult în cartierul Unirii din Târgu Mureș, unde, cu ajutorul credincioșilor va fi ridicată o nouă biserică ortodoxă.

Jocul de Rusalii, "la pod", la Chiheru de Jos!

Sărbătoarea portului popular și a Rusaliilor de la Rușii Munți

"Udatul nevestelor", la Toaca și la Hodac

Am participat și de această dată la fiecare dintre aceste evenimente, încântată să revăd și să retrăiesc aceste obiceiuri alături de oamenii locului. Tradiția de peste 100 de ani a târgului din Rușii Munți sau obiceiul unic în România a udatului nevestelor, rit de fertilitate și simbol al intrării oficiale a tinerelor familii în rândul celor căsătoriți care pentru hodăceni este momentul culminant al desfășurării obiceiurilor tradiționale de peste an, sunt adevărate comori transmise din generație în generație. Pentru că imaginile cu oamenii frumoși care se bucură de acestă sărbătoare sfântă sunt găritoare vă propun, mai ales celor care nu ați reușit să ajungeți în aceste locuri, un fotoreportaj cu cele mai importante momente surprinse de cameră.

Nu în ultimul rând îi felicit pe organizatorii acestor sărbători de tradiție, primarii, consilierii locali și bineînțeles locuitorii comunelor Hodac, Chiheru de Jos, Rușii Munți și Deda.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu