Dascăli mureșeni: BÂRSAN AURORA

Distribuie pe:

Meseria de educatoare este una dintre cele mai frumoase profesii, pentru că educatoarele stimulează și întrețin curiozitatea copiilor, fiindu-le alături în joaca de-a copilăria, cu bucurie și magie, în cea mai prețioasă perioadă a vieții lor. Rolul educatoarei este foarte important în dezvoltarea armonioasă a copiilor, ea fiind acea persoană specială din anturajul lor, care le face viața frumoasă și cu care ei se joacă, comunică și formează o echipă. Este inventivă și găsește mereu cele mai spectaculoase metode să le capteze atenția, chiar și în momentele critice, empatică, iubitoare, calmă, responsabilă, jucăușă și creativă, fermă atunci când este nevoie și are un rol deosebit de important în formarea și dezvoltarea personalității copiilor, punându-și amprenta asupra vieții acestora, prin modelarea comportamentului și crearea unui set de valori sociale. După părinți, ea este cea care introduce copiii în societate și îi ghidează să pășească în viață cu încredere.

Doamna Bârsan Aurora a fost educatoare o viață de om. S-a născut în data de 11 septembrie 1953, în localitatea Crăiești, județul Mureș, fiind primul copil din cei trei ai familiei. Tatăl său, Augustin, a fost tractorist, iar mama - casnică, dovedindu-și hărnicia, bunătatea și reputația lor în comunitatea locală, dar și priceperea de a-și crește și educa pruncii în spiritul frumoaselor noastre tradiții și ale legilor nescrise strămoșești.

După absolvirea cursurilor învățământului primar și gimnazial ale Școlii Generale din Crăiești (1960-1968), și-a continuat studiile la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureș (1968-1973), unde s-a remarcat prin rezultate bune și foarte bune la învățătură și purtare, fiind pregătită pentru a intra în câmpul muncii, practicând meseria pentru care s-a pregătit. La început a fost repartizată ca educatoare la Grădinița cu Program Normal din satul Lefaia, comuna Crăiești, unde a funcționat trei ani (1973-1976), după care, prin căsătorie, și-a urmat soțul în orașul Arad. Prin transfer a funcționat timp de un an la Grădinița cu Program Normal din comuna Zăbrani, satul Chesinț (1976-1977, iar apoi la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 din Arad (1977-1980), în vara anului 1980 stabilindu-se cu familia în Târgu-Mureș. Prin transfer a funcționat la mai multe grădinițe din acest oraș: Grădinița cu Program Normal Nr. 9 (1980-1982), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 (1982-1983), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 (1983-1985), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 17 (1985-1987) și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 10 (1987-2013), când s-a pensionat.

Perseverentă și cu dragoste pentru profesia de dascăl, a acordat o atenție sporită perfecționării și împlinirii în plan profesional, obținând toate gradele didactice cu rezultate foarte bune (definitivatul-1977; gradul II-1985 și gradul I-1990). Concomitent a urmat și absolvit cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie, ale Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2001-2006), susținând lucrarea de licență “Educația rațional-emotiv-comportamentală”, devenind profesor-educator, calitate în care și-a încheiat activitatea didactică. A absolvit și alte cursuri de formare/perfecționare, cum ar fi: Proiectul de reformă a educației timpurii; cursuri de informatică, de psihoterapie pozitivă, de competență lingvistică (limba franceză) la Facultatea de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Dovedind competență profesională remarcabilă, a îndrumat practica pedagogică a elevilor de la Liceul Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș.

În procesul instructiv-educativ al preșcolarilor a pus accent pe implicarea acestora în activitățile cultural-artistice, fiind o prezență activă, cu rezultate lăudabile la concursurile și manifestările organizate pe plan local.

A participat activ la realizarea proiectelor cuprinse în Calendarul activităților educative propuse de ISJ Mureș în colaborare cu Palatul Copiilor Târgu-Mureș, Biblioteca Județeană Mureș - secția pentru copii și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Mureș. Rezultatele obținute în activitatea didactică desfășurată în raport cu standardele curriculare de performanță au fost răsplătite de-a lungul anilor cu acordarea salariului de merit (1995), respectiv gradația de merit (2010). O bună perioadă de timp a fost și lider de sindicat în cadrul unității în care a activat.

În plan familial, doamna Bârsan Aurora a avut o viață frumoasă.

S-a căsătorit în anul 1976 cu domnul Bârsan Ioan, de profesie jurist, fost cadru militar, în prezent pensionar. Din acest mariaj au rezultat doi copii minunați: Ionuț (de profesie economist, locuiește în Cluj-Napoca, este căsătorit, are trei copii) și Ancuța-Mioara (absolventă a Facultății de Psihologie și a două masterate în SUA, este psihoterapeut în Los Angeles).

Doamna Bârsan Aurora este convinsă că practicarea profesiei de educator nu constă doar în însușirea cunoștințelor și deprinderilor pedagogico-metodice, ci trebuie să izvorască din tine însuți, din sufletul tău, constituind menirea și totodată pasiunea vieții tale. “Bine nu poți vedea decât cu sufletul, ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi”. A desfășurat o activitate didactică remarcabilă, fiind apreciată de colegi, copii și părinți. Omul sfințește locul!...

Prof. Gheorghe Dărăban

Lasă un comentariu