Panourile fotovoltaice, soluție pentru îmbogățirea Germaniei, care le produce... în China!

Distribuie pe:

UE finanțează din banii adunați de la toate statele membre investițiile în panouri fotovoltaice, în interesul Germaniei, care le produce în fabricile sale din China. Asta ca să înțelegem că fondurile UE nu sunt dirijate în interesul dezvoltării României, ci în interesul dezvoltării altor state.

Fotovoltaicele instalate pe câmp și acoperișuri reprezintă o nouă sursă de poluare, nicidecum o soluție pe termen lung la criza energetică.

De ce se promovează vânzarea de fotovoltaice și cine câștigă din această mare păcăleală?

Principalul beneficiar al producției de panouri fotovoltaice este Germania, care face profituri considerabile din vânzarea lor către alte state UE.

Pentru că panourile solare au un randament foarte scăzut, producând cantități mici de energie electrică și doar când este soare, statele UE sunt nevoite să subvenționeze din bugetele naționale achizițiile de sisteme fotovoltaice, fapt ce generează costuri suplimentare.

Aceste costuri suplimentare sunt suportate în final de populație, deoarece factura de energie electrică conține rubrica “Taxă energie verde”, aproximativ 8% din factură, care acoperă pierderile pentru producerea curentului de către producătorii de energie verde.

Dacă nu ar exista acești producători de pierdere, noi am plăti energia electrică cu 8% mai ieftin. În prezent, acești “producători” cu fotovoltaice nu produc nici măcar 8% din energia vândută la nivel național.

Trebuie precizat că panourile funcționează 8-10 ani de zile, după care practic trebuie demontate, fapt ce duce la pierderi pentru sistemul energetic.

O altă pierdere este generată pe parcursul procesului de reciclare a panourilor. Fiindcă acestea sunt construite din mai multe tipuri de materiale poluante, reciclarea costă mult și poluează foarte tare. Nu peste mult timp o să asistăm și la finanțări din partea UE pentru demontarea și reciclarea panourilor, tot din buzunarul nostru.

Panourile fotovoltaice sunt o soluție bună doar pentru zonele unde nu se poate trage rețea de energie electrică: obiective izolate, cabane etc.

Radu Pescar

Lasă un comentariu