“EXISTĂ CÂTEVA RAMURI DE SPORT CARE S-AU PRACTICAT PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ROMÂNIA AICI, LA TÂRGU-MUREȘ”, afirmă jurnalistul Aurel Rațiu, într-un interviu prilejuit de apariția celei mai recente cărți ale sale

Distribuie pe:

Pe ziaristul sportiv târgumureșean Aurel Rațiu îl știu destui iubitori ai sportului, însă pentru a-l cunoaște mai bine l-am invitat la un dialog, mai ales că în acest sfârșit de an i-a apărut o nouă carte.

- Sorin Crăciun: Cine sunteți dvs., domnule Rațiu?

- Aurel Rațiu: Câteodată, mă întreb și eu cine sunt, Sorine! Lăsând gluma la o parte, iată câteva repere biografice: sunt un om norocos, care toată viața a activat în domeniul sportului: începând cu anul 1961 ca elev (sportiv) la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Cluj, ca student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Târgu-Mureș, 10 ani în învățământ (dintre care 7 ani la Clubul Sportiv Școlar Târgu-Mureș, ca antrenor la catedra de volei), instructor sportiv la Consiliul Județean pentru Educație Fizică și Sport Mureș (3 ani), vicepreședinte al Clubului Sportiv “Mureșul” Târgu-Mureș (un an), și terminând cu cei 25 de ani pe care i-am petrecut la Radio România Târgu-Mureș, ca redactor sportiv. În rest, am bifat 3 participări la Jocurile Olimpice, am fost prezent la mai multe Campionate Europene și Mondiale la diferite ramuri de sport, inclusiv la o ediție a C.M. de fotbal, și am realizat 1.051 transmisiuni în direct, într-un sfert de veac de jurnalism sportiv. După cum vezi, am avut norocul de a-mi cultiva toată viața pasiunea pentru sport, iar pentru asta am fost și (răs)plătit!

- S.C.: Cît timp ați activat la Radio Târgu-Mureș, eu vă ascultam toate transmisiunile efectuate de la meciurile de fotbal ale diviziei B. Acum, ce se-ntâmplă, nu se mai transmit?

- A.R. : Sincer să fiu, nu prea știu ce să-ți răspund! Prin 2013, cu vreo 2 ani înainte de a mă retrage eu din viața activă de la Radio, conducerea de atunci a radioului târgumureșean a stopat transmisiunile directe de la meciurile de fotbal, bănuiesc, pentru a se pune bine cu șefii de la București! Asta a fost cea mai mare deziluzie a mea! În toamna anului 1991, la propunerea mea, directorul de atunci al radioului public mureșean, Melinte Șerban, a fost de acord cu introducerea transmisiunilor de la meciurile de fotbal în programele Radio Târgu-Mureș. Cunoscutul crainic sportiv Nicolae Secoșan de la Radio Timișoara a fost cel care ne-a ghidat în această meserie, iar Theodor Mateescu și Sebastian Domozină

ne-au susținut mereu. Îmi amintesc și acum, parcă ar fi fost ieri, că am transmis primul meci de fotbal pentru Radio Timișoara, în data de 27 aprilie 1991, când A.S. Armata Târgu-Mureș a învins pe Progresul Timișoara cu 3-1! Odată cu debutul transmisiunilor directe, a crescut brusc și audiența posturilor de radio Timișoara, Craiova, Cluj și Târgu-Mureș -care au realizat acel multiplex. La Radio Târgu-Mureș, timp de 22 de ani, între 1991 și 2013, iubitorii de sport s-au putut delecta cu transmisiunile directe de la meciurile de fotbal. Încă ceva: de-a lungul anilor s-au făcut transmisiuni și de la alte ramuri de sport, precum volei, baschet, handbal, parașutism, patinaj artistic, hochei pe gheață, călărie, gimnastică ș.a. Ca să-ți răspund direct la întrebare, acum nu știu ce se-ntâmplă cu transmisiunile sportive de la Radio Târgu-Mureș. Pare de necrezut, dar chiar nu știu!

- S.C.: Recent apărut o nouă carte. După apariția lucrării Mică Enciclopedie a Sportului Mureșean”, mai era necesară o nouă carte despre sportul mureșean?

- A. R.: Cea mai recentă carte a mea se numește “Sportul mureșean, ieri și astăzi - A marosvásárhelyi sport, múltés jelen”, care a apărut într-o ediție bilingvă, în limbile română și maghiară. În această lucrare am venit cu mai multe informații despre începuturile practicării a 42 de ramuri de sport în județul Mureș, precum și cu un album foto de excepție, cu multe fotografii publicate în premieră. În această carte, am scris “esențialul esențialului” despre istoria sportului mureșean. Veți găsi nume de sportivi și echipe, din diferite perioade, care au obținut rezultate notabile de-a lungul anilor. Unele dintre ramurile de sport incluse în carte s-au practicat pentru prima dată în România la noi, prin zonă, veți vedea! Textul cărții a fost tradus în limba maghiară de jurnalista Veres Éva Edit, iar tehnoredactarea a fost făcută de Donáth Nagy György.

Dintre cele 19 cărți pe care le-am publicat până acum, în 10 dintre acestea am scris despre sportul mureșean, despre diferite ramuri de sport! Legat de “Mica Enciclopedie a Sportului Mureșean”, aș vrea să precizez că această lucrare cuprinde un dicționar biobibliografic al sportivilor, antrenorilor, arbitrilor și medicilor sportivi mureșeni, mai precis 575 de profiluri biografice! Practic, toate cărțile scrise de mine despre sportul mureșean sunt complementare.

Mi-aș fi dorit ca lucrările despre care am vorbit până acum să se găsească în toate bibliotecile publice din județ, să fie dăruite tuturor sportivilor mureșeni laureați ai galelor sportive de final de an. Dacă autoritățile locale și județene ar fi sprijinit tipărirea acestor cărți, toate acestea ar fi fost posibile. Însă, precum știi, ca să-ți dau doar un exemplu, conducerea primăriei este interesată mai mult de “educația” tinerilor prin intermediul unei expoziții cu desene cu caracter pornografic, pentru care, în toamna aceasta, s-au plătit destui bani, cca. 154.000 de lei! Păcat că pentru istoria noastră comună a sportului mureșean nu s-au găsit bani!

Revenind la cartea “Sportul mureșean, ieri și astăzi - A marosvásárhelyi sport, múltés jelen “, care a ieșit de sub tipar luni, 19 decembrie 2022, aș vrea să precizez că ea va fi lansată la începutul anului viitor.

- S.C.: Cu siguranță, cu prilejul atâtor deplasări, ați văzut, întâlnit destule personalități ale sportului. Cine este performerul care v-a impresionat cel mai mult?

- A.R.: Cei care mă cunosc mai bine știu că eu sunt înnebunit după hocheiul pe gheață! La Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino din 2006, am avut ocazia să schimb două-trei cuvinte și să fac o poză cu cel mai bun jucător de hochei pe gheață din lume al tuturor timpurilor, canadianul Wayne Gretzki. Apoi, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, l-am văzut concurând pe cel mai rapid om din lume, atletul jamaican Usain Bolt. Din țară, m-au impresionat foarte mult două personalități ale sportului, pe care le-am cunoscut personal, atleta Iolanda Balaș și canoistul Ivan Patzaichin, despre care acum, din păcate, iată, vorbim la timpul trecut. Ca să mă refer și la sportivii din județul nostru, mi-au rămas aproape de sufletul meu handbalistele de la Mureșul Târgu-Mureș, care în anul 1989 au fost semifinaliste ale Cupei Campionilor Europeni!

- S.C.: Haideți să încheiem interviul cu o întâmplare haioasă. Cred că aveți destule...

- A.R.: Desigur, dar uite asta-mi vine în minte acum: prin anul 2000, dacă nu mă-nșel, când Minaur Zlatna a promovat în divizia B de fotbal, eu eram la Zlatna pentru a transmite la radio acel joc de fotbal. Fiind prima transmisiune din acel loc, eram neliniștit, neștiind în ce măsură vor putea cei de la Romtelecom Alba să asigure circuitele telefonice necesare transmisiunii. În dimineața meciului, m-am întâlnit cu ei la stadion și, gândindu-mă la problemele tehnice, i-am întrebat:

- Băieți, v-ați pregătit pentru meci?

- Sigur, cum să nu, domnu` Rațiu: uitați aici în pungă, avem o jumătate de litru de țuică, doi litri de vin și 6 beri.

Este destul?

Interviu realizat de Sorin Crăciun

Lasă un comentariu