Viktor Orbán: “A sosit vremea bucuriei și a recunoștinței”

Distribuie pe:

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a transmis, luni, printr-o scrisoare, un mesaj de salut membrilor comunității care sărbătorește renovarea Colegiului Reformat din Târgu Mureș, mulțumind, totodată, localnicilor pentru perseverență, muncă și rugăciuni. Viktor Orbán a scris că a sosit vremea bucuriei și a recunoștinței, munca titanică și lupta care a durat ani de zile au dat roade: Colegiul Reformat din Târgu Mureș strălucește din nou, în ciuda dificultăților și piedicilor puse celor care au făcut ce le-a dictat conștiința.

“La urma urmei, noi, maghiarii, am luptat deja pentru supraviețuirea comunităților noastre încă de pe vremea când Reforma a sosit în Ungaria și în Transilvania. Patria sfâșiată în trei direcții zăcea în ruine, aproape că s-a pierdut până și speranța prosperității și a gloriei - iar atunci, predica în limba maternă a reușit să mai confere un pic de putere oamenilor. Au fost înființate parohii și școli, printre care și Colegiul Reformat din Târgu Mureș, care în timpul celor cinci secole de funcționare a educat un număr serios de oameni de știință, profesori și lideri bisericești și laici”, a scris Viktor Orbán, citat de MTI.

Premierul ungur le-a urat profesorilor și elevilor putere, sănătate și muncă rodnică, subliniind, în documentul citat, că în Transilvania sunt construite și renovate grădinițe și școli, “bastioane ale supraviețuirii comunităților maghiare”, unul dintre acestea Colegiul Reformat din Târgu Mureș, “unde, acum, există toate condițiile necesare pentru ca tinerii care studiază aici să devină persoane dedicate propriului loc natal, așa cum au fost și predecesorii lor celebri”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu