A ÎNCEPUT NOUL AN ȘCOLAR PENTRU APROAPE 3 MILIOANE DE COPII/ LISTA SCHIMBĂRILOR: SEMESTRELE ÎNLOCUITE CU MODULE, FĂRĂ TEZE ȘI MAI PUȚINE NOTE

Distribuie pe:

Aproape 3 milioane de elevi și preșcolari au încep ieri cursurile noului an școlar 2022 - 2023 în peste 17.800 de unități de învățământ.

După doi ani de restricții în contextul pandemiei de COVID-19, părinții au avut acces la festivități.

Anul școlar 2022 - 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 16 iunie 2023.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Începând cu data de 1 septembrie 2022, a intrat în vigoare noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Conform Ministerului Educației, comparativ cu precedentul regulament (abrogat), elementele de noutate constau în:

* compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar

* reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot

* numărul de calificative/ note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină, numărul de calificative/ note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ

* modul de încheiere a situațiilor școlare - la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar

* includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe)

* creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice

* eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu

* eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibili-tatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

***

Structura noului an școlar va include cinci module de învățare și cinci vacanțe:

* Modulul 1

- cursuri - de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022

- vacanță - de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

* Modulul 2

- cursuri - de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022

- vacanță - de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

* Modulul 3

- cursuri - de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz

- vacanță - o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 - 26 februarie 2023;

* Modulul 4

- cursuri - de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023

- vacanță - de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

* Modulul 5

- cursuri - de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023

- vacanță - de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie - Ziua internațională a educației - și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

***

Programul național “Școala altfel” și Programul “Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri.

Prin excepție, la clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor “Școala altfel” și “Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.

***

În situația suspendării cursurilor, conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ nu se dispun în perioada vacanțelor școlare.

Totodată, în situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, cu avizul Ministerului Educației, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului școlar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinților.

***

Pe 29 august, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educației și partenerii de dialog social au agreat eliminarea mediei claselor V - VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul școlar 2022 - 2023, ierarhizarea urmând a se realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea națională.

În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022 - 2023. “Bursele sociale și de studiu se vor acorda în condițiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)”, a precizat ministrul Educației, citat de g4.media.ro.

***

La început de an școlar, un număr de 374 de unități de învățământ sunt relocate, cele mai multe în București - 36, Vaslui - 40, Constanța și Prahova - 18, unde sunt efectuate lucrări majore de reabilitare a clădirilor și de extindere, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc data de 5 septembrie.

Potrivit ministrului Educației, manualele școlare sunt deja în școli în proporție de 98%.

Săptămâna trecută, într-o videoconferință cu prefecții, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că 3.783 de clădiri școlare funcționează fără autorizații de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare.

Bode a susținut că din cele 17.872 de unități de învățământ preuniversitar evaluate la nivel național, 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% din unitățile de învățământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăți specializate de pază sau în format mixt.

Lasă un comentariu