TENSIUNI BELGRAD - PRISTINA: O NOUĂ RUNDĂ DE DISCUȚII LA BRUXELLES

Distribuie pe:

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a lansat ieri o nouă rundă de discuții între Serbia și Kosovo, după tensiunile provocate de noi reguli administrative și frontaliere denunțate de Belgrad, transmite AFP. “Recentele tensiuni în nordul Kosovo au demonstrat încă o dată că este timpul să progresăm către o normalizare completă a relațiilor” între cele două țări, condiție esențială pentru aderarea lor la UE, a indicat Borrell pe Twitter. El le-a cerut liderilor sârb și kosovar să dea dovadă de “deschidere și flexibilitate”.

Josep Borrell s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul kosovar Albin Kurti, iar ulterior cu președintele sârb Aleksandar Vucic, înainte de a se reuni toți în jurul unei mese, în cadrul Dialogului Belgrad-Pristina mediat de Comisia Europeană începând din 2011.

Invocând un principiu al “reciprocității”, Pristina are în vedere să impună șederi temporare pentru persoanele care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă și le cere sârbilor din Kosovo să înlocuiască plăcu-

țele de înmatriculare auto sârbe ale vehiculelor lor cu plăcuțe kosovare.

Noile măsuri, care ar urma să intre în vigoare pe 1 septembrie, au condus la un nou episod de violențe la finalul lunii iulie în nordul Kosovo, unde minoritatea sârbă le consideră abuzive.

După o întâlnire, miercuri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Serbiei a spus că se așteaptă la “discuții dificile”. “Chiar dacă eu sper într-o formă de soluție, rămân sceptic”, a declarat Aleksandar Vucic, pe Twitter, joi.

Regiunea Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forțele sârbe pentru a opri uciderea și expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independența Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepțiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia și Cipru).

Agerpres

Lasă un comentariu