LA TÂRGU-MUREȘ “VIRTUS ROMANA REDIVIVA”!

Distribuie pe:

Grupul statuar reprezentând patru dintre personalitățile Școlii Ardelene este finalizat și va fi dezvelit, în cadrul unei ceremonii festive, la data de 13 mai, în Piața Victoriei din Târgu-Mureș, informează primarul municipiului, Soós Zoltán: “Orașul Târgu-Mureș îi comemorează și le aduce un pios omagiu marilor reprezentanți ai iluminismului și, totodată, este un bun prilej să celebrăm progresul românesc din Transilvania”, apreciază primarul.

Statuile îi reprezintă pe Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ion Budai-Deleanu, străjuiți de două coloane ce întruchipează o arcadă frântă, monumentul având înălțimea de aproximativ 3 metri.

Începând cu anul 2014, ziua de 11 octombrie a fost declarată, prin Legea nr. 93/2014, Ziua Școlii Ardelene, menționează într-o postare pe contul său de Facebook, rectorul UMFST “George Emil Palade”, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, relevând, totodată, locul și rolul Școlii Ardelene în contextul mai larg al curentului iluminist, ce a marcat întregul secol al XVIII-lea: “Intelectuali de marcă precum Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Petru Pavel Aron, Inocențiu Micu-Klein și Ion Budai-Deleanu au constituit la sfârșitul secolului XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea un nucleu iluminist menit să ducă la emanciparea politică și socială a românilor din Transilvania.

Legătura acestor intelectuali cu Târgu-Mureș este realizată mai ales prin Petru Maior, cel care a dat numele fostei universități care a fuzionat cu UMF, și despre care se știe că a fost protopop de Reghin/Gurghiu și s-a născut probabil în Târgu-Mureș sau în Căpușu de Câmpie.

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (Petiția Valahilor din Transilvania), binecunoscutul memoriu trimis în martie 1791 și apoi retrimis într-o variantă lărgită, în martie 1792, împăratului Leopold al II-lea, prin care se cerea recunoașterea românilor din Transilvania ca națiune egală în drepturi cu celelalte națiuni care intrau în componența Imperiului Habsburgic a constituit un act de curaj și de atitudine civică.

Școala Ardeleană a contribuit decisiv la formarea conștiinței românești în Transilvania, la studierea limbii române și a istoriei României” afirmă prof. dr. Azamfirei, reamintind că deviza Școlii Ardelene a fost “Virtus Romana Rediviva”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu