TOPLIȚA “ZBUCIUM - POVESTEA UNEI POVEȘTI DE... IUBIRE”. LANSARE DE CARTE ANIVERSARĂ. ILIE ȘANDRU LA 87 DE ANI - 28 DE CĂRȚI

Distribuie pe:

Din anul 2012, în fiecare primăvară, în martie, distinsul profesor, ziarist, scriitor, om de cultură și aleasă omenie, ILIE ȘANDRU, ne-a obișnuit, ca să-și aniverseze ziua de naștere, și prin lansarea unei cărți.

Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când Ilie Șandru, înconjurat de prieteni apropiați și de familie, la Hotel “Mureș” din Toplița, și-a aniversat cei 87 de ani de viață cu lansarea celei de-a 28-a carte a domniei sale, romanul “ZBUCIUM - POVESTEA UNEI POVEȘTI DE... IUBIRE”, tipărită la Editura “Vatra Veche” din Târgu-Mureș.

Profesorul Dionisie Șerban, un bun prieten și cunoscător a scrierilor lui Ilie Șandru, a prezentat romanul “ZBUCIUM - POVESTEA UNEI POVEȘTI DE... IUBIRE” cu lux de amănunte, scoțând în evidență faptul că în această carte, Ilie Șandru încearcă să răspundă la o întrebare de bun simț: care este imaginea sa despre sine și care va fi părerea celorlalți (a cititorilor) despre scrisul autorului. Aceasta, pentru că avem în față o mărturisire directă și indirectă, în care non-ficțiunea și ficțiunea fuzionează, iar unicitatea acestui roman este dată de structura și maniera de abordare a destinului.

Romanul este structurat în trei părți: I. Un roman ficțional (Nu greșim dacă-l numim roman de dragoste) II. Oferă pagini de jurnal și III. Partea finală (non-ficțională) ne poartă în intimitatea vieții autorului, dezvăluind cu generozitate amintiri frumoase și înduioșătoare, dar și zbuciumul generat de acestea.

Eroul principal este Mihai Silion, un tânăr absolvent de liceu pedagogic din Reghin, de la mijlocul secolului trecut, care încearcă să-și croiască un viitor pe plan social. El crede în dragostea lui pentru Silvia, o colegă mai mică, dar această iubire se sfârșește tragic, Silvia murind. La terminarea liceului, Mihai este numit învățător la Platonești, apoi transferat la Bilbor.

În acest timp, autorul insistă asupra altei idile a eroului cu o învățătoare din Toplița, Măricica.

Apoi, fiind în armată la Slatina, eroul nostru a cunoscut o a treia fată, Nineta, care s-a îndrăgostit de el, dar această iubire nu s-a finalizat. Revenit din armată, Mihai se căsătorește cu Măricica, având o căsnicie fericită.

Partea a doua de jurnal îmbină ficțiunea cu realitatea, cuprinzând impresiile eroului asupra epocii, de fapt asupra sistemului pe care nu-l aproba. O luptă cu timpul, dar și cu exercițiul de a pune în ordine amintiri, de a explica momentele esențiale ale vieții.

Din cauza acestui jurnal, eroul este arestat de securitate și așteaptă într-un beci, la Miercurea Ciuc, să fie condamnat ca dușman al poporului.

Evenimentele din 1989 pun capăt acestei mascarade. Mihai, fiind eliberat, se reîntoarce acasă.

Partea a III-a, fără ficțiune, este cea mai interesantă, fiindcă rememorează aspecte reale ale vieții de adult a autorului însuși. Această parte este un elogiu adus ideii de iubire statornică, de căsnicie și de încredere în forțele proprii. Imaginea femeii iubite, soție și mamă (distinsa doamnă Paula-Lia), care, din păcate, nu mai este printre noi, devine coloana vertebrală care susține acest eșafodaj al ultimei părți.

Profesorul Dionisie Șerban crede că această parte din roman este un omagiu adus, peste timp, celei care a dat sens vieții omului Șandru, soția Domniei sale.

În ce privește maniera de abordare, autorul scoate frânturi din zăcământul cărților sale mai vechi. În roman întâlnim oameni pe care autorul i-a cunoscut, cu faptele lor reale.

Dionisie Șerban scoate în evidență faptul că Ilie Șandru, scriindu-și cartea, ne învață să facem o incursiune succintă și în trecutul nostru pe care să ni-l amintim, deoarece viața poate fi interpretată corect după ce a fost trăită.

Părintele protopop, Nicolae Gheorghe Șincan, și-a început cuvântul cu ultimul fragment, poate cel mai emoționant al romanului, de pe ultima pagină:

“66 de ani!...O viață de OM! Nu-mi vine să cred! Insă am rămas singur. Draga mea Lia m-a părăsit într-o dimineață de duminică din prima lună a acestui an. Atât de neașteptat și atât de repede, încât nici n-am avut timp să schimbăm două vorbe, să ne luăm rămas bun. După 66 de ani! Stau singur în casă și privesc la lucrurile ce mă înconjoară. Deschid dulapul și văd costumele sale frumoase. Parcă o văd pe ea! Fiecare din ele îmi vorbește, spre a-mi readuce în memorie întâmplări și momente trăite de-a lungul deceniilor spulberate de vâltoarea neiertătoare a timpului... Fiecare din ele îmi readuce în memorie chipul dragei mele, Lia. Și parcă îi aud și acum glasul ce vine de dincolo de mormânt: «Dragul meu Ilie, vreau să fiu soția ta credincioasă de acum până când moartea ne va despărți!»“.

Apoi, părintele Șincan s-a referit la iubire, care a dat bătăi de cap majorității scriitorilor, cu povești de dragoste ce ne însoțesc la tot pasul, secol după secol, cu milioane de întâmplări romantice. De asemenea, susține că iubirea din romanul “ZBUCIUM - Povestea unei povești de iubire” “nu este despre iubirea dintre un bărbat și o femeie, ci despre iubire în diversele ei forme, aceasta fiind cea mai importantă lecție a vieții și a romanului. … personajul trăind și dragostea pasională, posesivă și nesăbuită, pe care o pierde, suferă și caută mântuirea în iubirea necondiționată și în dăruirea de sine… mai ales că finalul este mai mult realist decât trist.”

Părintele Șincan și-a încheiat discursul: “ … pentru Profesorul Ilie Șandru, o notă de Zece cu felicitări! Să-i dea Dumnezeu ani mulți, sănătate la împlinirea celor 87 de primăveri, aceeași privire lucidă și înțeleaptă către lume și mai ales vânt binecuvântat în peniță ca să ne mai poată dărui alte pagini de adevăr și lumină. Cu toții vă iubim, domnule profesor, chiar dacă nu mai avem atât de des prilejul de a vă arăta acest lucru. La mulți ani, fericiți!”

Prof. dr. Viorica Macrina Lazăr, managerul Bibliotecii “George Sbârcea” din Toplița, a prezentat un interesant eseu despre romanul “ZBUCIUM - Povestea unei povești de iubire” intitulat “Între zbucium și dansul pe sfoară”.

Autoarea scoate în evidență faptul că în roman avem de-a face cu o relatare la persoana I a personajului principal, învățătorul Mihai Silion, ce aduce la viață istoria mai multor iubiri din perioada comunistă, cu mai multe fete Silvia, Măricica Chertes și Nineta, fiecare cu finalul său, fără abstractizări, filozofări, teorii ideologice specifice și detalii inutile. Dar, se distinge adevărata poveste de iubire reală a autorului cu soția sa.

După prima iubire, pierdută, tragic, urmează un adevărat lanț al iubirii, Măricica, Angela, Mariana, în diferite locuri, dar la Bilbor, dragostea se leagă de viitoarea soție, deși în viața eroului apare și Nineta, la Slatina.

Viorica Lazăr scoate în evidență “stofa de scriitor” a lui Ilie Șandru din felul în care prezintă evoluția personajelor. Silvia, prima iubire a eroului, este un fel de tablou al iubirii perfecte, care nu se uită. Maricica este comparabilă cu rațiunea, dar și cu iubirea fecundă și împlinită. Nineta este relevarea pasiunii sălbatice, imposibil de îngrădit. Cu toate acestea, personajul principal, deși pare un om romantic, este și realist, adaptabil și, în final, pragmatic.

Doru Feldiorean, directorul publicației “Condeiul Ardelean”, prezent la Toplița, a citit o scrisoare emoționantă din partea prietenilor din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna ai lui Ilie Șandru, care din anumite motive nu au putut participa la această lansare de carte aniversară, sugestiv intitulată “Prietenului Ilie Șandru, Învingătorul”. “Prietenii din județul Covasna sunt bucuroși că Ilie Șandru, trecând peste încercările produse de rana sufletească lăsată prin plecarea la Domnul a iubitei sale soții și problemele de sănătate cu care s-a confruntat în ultima vreme, nu întrerupe tradiția și a organizat din nou o lansare aniversară printr-un superb efort intelectual, dublat de harul ce a însoțit întreaga sa creație.

“Este izbânda unui ÎNVINGATOR pentru care scriitorul Ilie Șandru merită întreaga noastră prețuire și recunoștință.”

De asemenea, prietenii din Covasna, în numele cărora semnează dr. Ioan Lăcătușu, îi doresc multă sănătate, la mulți ani fericiți, “putere de a putea duce în desaga celor 87 de ani greutățile inerente acestei venerabile vârste și cele cauzate de statutul de lider al comunității românești din această binecuvântată parte de țară” și îl asigură că va rămâne în cronica Văii Mureșului Superior și în mentalul colectiv, la loc de cinste.

De la Iași a fost prezent la Toplița col.(r) dr. Dan Prisecaru, prieten apropiat a lui Ilie Șandru, care a adus felicitările, urările de bine și sănătate din partea Primarului municipiului Iași și a conducerii Muzeului Municipal “Regina Maria”, oferindu-i sărbătoritului numeroase cărți valoroase, urându-i sănătate, viață lungă și “La mulți ani!”

Prof. dr. Costel Cristian Lazăr, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, prof. univ. dr. Sabău Pop și prof. Mihaela Vâlcan i-au urat lui Ilie Șandru viață lungă, sănătate alături de cei dragi și în martie 2023 să se reîntâlnească la Toplița la aniversarea a 88 de ani și la lansarea celei de-a 29-a carte.

În final, sărbătoritul și autorul romanului lansat, Ilie Șandru, a mulțumit tuturor pentru prezență și cuvintele frumoase adresate, referindu-se la realitatea și ficțiunea din romanul “ZBUCIUM - POVESTEA UNEI POVEȘTI DE... IUBIRE”

Lansarea cărții a fost organizată de Biblioteca Municipală “George Sbârcea” din Toplița, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Mureș-Harghita.

VASILE GOTEA

Lasă un comentariu