LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: BUGETUL, APROBAT PENTRU 2022, ESTE O GARANȚIE A DEZVOLTĂRII DURABILE A COMUNEI NOASTRE

Distribuie pe:

- De mai bine de două decenii, de când păstoriți comunitatea dedeană, împreună cu echipa dumneavoastră ați elaborat destule exerciții bugetare. Sunteți la al cincilea mandat de primar și la tot atâtea bugete aprobate. Pentru acest buget, din 2022, care a fost osatura, care au fost liniile directoare?

- Liniile directoare plănuite în bugetul pentru anul 2022, aprobat în ședința Consiliului Local, din data de 8 februarie, sunt instituția primăriei, ca autoritate publică, învățământul, cultura, care se situează întotdeauna prioritar, asistența socială, protecția mediului, transporturile, ca un capitol bugetar separat, cuprinzând infrastructura rutieră, asfaltările, amenajarea și pietruirea drumurilor. Nu am neglijat nici cultele, alocând sumele necesare pentru toate cele patru biserici, respectiv din Filea, Pietriș, Bistra Mureșului și Deda. Vorbim despre 950.000 lei, numai pentru biserici. Pentru toate aceste linii directoare s-au alocat 3 milioane o sută de mii de lei. Este un buget generos, care presupune însă și multă responsabilitate. Proiectarea acestui buget a fost făcută de așa natură încât să cuprindă toate activitățile de pe raza comunei, asigurând exemplara funcționare a serviciilor la nivel local, cum ar fi evidența populației, poliția locală, ISU, respectiv situațiile de urgență și pompierii, serviciul comunitar de asistență medicală, centrul medico-social, liceul din Deda și întreg procesul de educație. Toate acestea sunt absolut necesare dezvoltării durabile a comunității noastre.

- Pe lângă necesitățile curente, anul acesta a trebuit să se țină seamă și de efectele pandemiei, atât ca și cheltuieli, cât și ca impedimente în strângerea taxelor și impozitelor. Colac peste pupăză, a mai intervenit și această adevărată explozie a prețurilor de la utilități, precum gazul metan și energia electrică ...

- În ceea ce privește iluminatul public au apărut ceva probleme, chiar dacă acestea sunt departe de a fi insurmontabile. Tot sistemul este realizat pe leduri, având un consum redus, presupunând un efort financiar de circa 240 mii lei anual, în condițiile în care, anul trecut, am cheltuit, la acest capitol, 120 mii lei. Evident, este o creștere însemnată, dar avem pe deplin capacitatea de a-i face față, în pofida faptului că întreaga comună, până la ultima străduță, beneficiază de iluminat. De fapt, în acești 240 mii lei intră și cheltuielile de canalizare, cheltuielile instituțiilor publice, inclusiv ale primăriei. La Centrul medico-social, unde noi doar contribuim, nu este un consum așa de mare, dar intenționăm să realizăm și aici o reducere a cheltuielilor prin mărirea capacităților de furnizare a apei clade menajere, evitându-se consumul prin boilere electrice. Cele 40 de persoane internate acolo au astfel asigurate condiții bune, cu prețuri rezonabile. Așa putem menține și o taxă de internare rezonabilă, de 1.850 de lei. Desigur, trebuie să sprijinim cu reparațiile și tot ceea ce înseamnă utilitățile. Capacitatea noastră de a rezolva problemele financiare este ușurată și de faptul că posedăm pădure, în proprietatea primăriei, de unde putem asigura parte din creșterea prețurilor. Oricum, țin să asigur că drămuim, leu cu leuț, pentru a acoperi întreg capitolul cheltuielilor, prin finanțarea de la centru și de la Consiliul Județean, dar și prin venituri proprii, la nivel de comună. Cât privește încasările la bugetul local, anul acesta ele au atins 90% din debite. La acest capitol, remarc eforturile deosebite ale colegilor din primărie, care formează un colectiv profesionist și performant, atât la nivelul Serviciului Impozite și Taxe cât și la Registrul agricol, Achiziții publice, Serviciul contabilitate, Asistența socială. Peste tot, avem oameni capabili și lucrurile merg bine. Desigur, și modul corect în care au știut consătenii mei să se achite de sarcinile cetățenești este remarcabil.

- Zona în care trăiți este minunată. Ar fi, totuși, greșit să rămânem doar cu o impresie idilică, de album de iarnă. Omătul mare, viscolul și gerul sunt probleme reale, cu care se confruntă zilnic oamenii, și nu doar simple elemente pitorești ...

- Cam așa este. La noi a nins întruna, o săptămână întreagă, ninsoare care a fost întreruptă de ploi. Cei peste 50 de kilometri de drumuri, pe care îi administrează primăria, ne-au dat ceva bătăi de cap. Nu a fost ușor, deloc! Dar avem un contract, încheiat cu o firmă de specialitate, care este chiar de aici, din comună, fapt ce-i mobilizează și mai mult. Mai avem și un buldo-excavator al primăriei, care a avut repartizată o zonă anume de activitate, respectiv Valea Bistrei, pentru deszăpezire. Toți cei responsabili au lucrat la foc continuu, cum se spune. Au apărut, desigur, nemulțumiri din partea unora, care n-au ținut cont de masivitatea căderilor de zăpadă. A fost o zăpadă pe care n-am mai avut-o de cincizeci de ani! Ploaia căzută peste nea a înghețat, făcând și mai dificilă curățirea. Îmi amintesc, cu ani în urmă, când făceam naveta la școală, erau nămeții mari de abia răzbeau bieții oameni spre treburile lor. Atunci era mai greu și cu drumurile, dar așa sunt unii, astăzi, doar dau cu gura și critica, nu întotdeauna cu temei... Nu-i posibil să-i mulțumești pe toți, mai cu seamă pe cei de rea credință! Oricum, din cei 4.400 de locuitori, cei mai mulți au apreciat eforturile noastre. Chiar și cei cu cabane, din zona Bistrei!

- Am avut deja o imagine generală a bugetului. Aș dori să știu care dintre planurile cuprinse acolo sunt mai aproape de sufletul primarului?

Mă bucur că a fost aprobată partea referitoare la Dispensarul Medical, destinat medicilor de familie și stomatologului. Banii vin prin PNDL, de la Ministerul Dezvoltării. Apoi, avem o aplicație, plătită din bani europeni, prin care se va face cadastrarea fiecărei gospodării din intravilanul comunei; vorbim de 50.000 de euro! La finalul acestui proiect, vom avea o situație limpede privitor la construcțiile și terenurile din comună. Sunt peste 1.600 de clădiri, bașca cabanele de pe Valea Bistrei! Nu este de uitat nici panoul de avertizare asupra evenimentelor meteo. Suntem singura comună care am mers pe acest proiect, prin grupul de acțiune locală, și odată isprăvit, proiectul ne va da posibilitatea de a avertiza locuitorii asupra evenimentelor meteo, cum ar fi ploi torențiale, masive căderi de zăpadă și alte informații ce ne vor ajuta să evităm situațiile critice, la nivel de comunitate. Mai este modernizarea liceului, un proiect de 7,9 milioane, realizat tot cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR). Mă mândresc că am putut cuprinde la buget banii necesari demarării lucrărilor. Sigur, este și Căminul de la Bistra Mureșului, care trebuie definitivat și pentru care au fost cuprinși în buget 650.000 de lei. Noi lucrăm și la studiul și proiectul pentru introducerea gazului metan; pe programul Anghel Saligny, urmează ca în martie să continuăm, mai ales că am creat, la nivel comunal, o asociație de dezvoltare intercomunitară pentru cele cinci comune, respectiv, Aluniș, Rușii Munți, Deda, Vătava și Brâncovenești. Dezvoltăm, în continuare, rețeaua de canalizare, pe comuna Deda sunt cam 14 kilometri și anul acesta ar trebui să fie definitivată. 95.000 lei am alocat reparațiilor pentru biserici, căci enoriașii sunt de fapt cetățeni ai comunei. Ei vor găsi pacea sufletească în lăcașurile de cult și vor trece, poate, ceva mai ușor peste provocările vieții zilnice, printre care este și această nenorocită de pandemie.

- Oprim aici amplul interviu, urmând ca într-un episod viitor să auzim cum mai stau lucrurile cu proiectata stațiune de turism montan de la Deda.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu