BULETINUL CU CIP INCLUDE ȘI CARDUL DE SĂNĂTATE!

Distribuie pe:

Luni, 3 august 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

Noua lege prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidența persoanelor și la actele de identitate ale românilor, în sensul asigurării condițiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.).

Astfel, opțional, numai la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Noile buletine cu cip vor înlocui și cardul de sănătate, dar vor mai putea fi folosite și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului, și nu numai.

Prin urmare, există posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate sau a unei cărți de identitate simple, care nu va conține niciun cip.

Cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate: 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani; 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani (pentru cartea de identitate simplă).

Buletinul electronic permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice.

De asemenea, și cartea de identitate simplă conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, precum și elemente de particularizare și de siguranță.

După personalizarea și transmiterea cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producție se șterg imediat, prin procedură automată și ireversibilă. (L.P.)

Lasă un comentariu