MÂINE, 26 SEPTEMBRIE, ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR

Distribuie pe:

“Cei care nu știu nicio limbă străină nu știu nimic nici despre propria limbă” (Johann Wolfgang von Goethe)

Ziua europeană a limbilor, sărbătorită la 26 septembrie, urmărește promovarea interesului față de limbile străine și față de învățarea acestora în rândul adulților și al copiilor. A fost instituită la inițiativa Consiliului Europei, în 2001, declarat “Anul European al Limbilor”. Evenimentul reprezintă ocazia de a evidenția avantajele învățării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur.

* Cele peste 7 miliarde de locuitori ai Planetei, repartizați în 189 de state independente, vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa.

* În Europa sunt aproximativ 225 de limbi indigene, reprezentând 3% din totalul mondial.

* Mai mult de jumătate din Europa este bilingvă: potrivit unui sondaj UE, 54% dintre cetățenii UE vorbesc o limbă străină, iar 25% vorbesc două limbi străine.

* Germana este limba maternă cea mai vorbită (18%), urmată de engleză și italiană (ambele 13%) și franceză (12%).

* Din punct de vedere lingvistic, engleza este lider în Europa, fiind considerată limba cea mai utilă, urmată de franceză și germană.

* Rusia (cu 148 de milioane de locuitori) numără de departe cel mai mare număr de limbi vorbite pe teritoriul său: între 130 și 200, în funcție de criteriile adoptate. Un motiv pentru a învăța limba rusă: peste 70% din literatura științifică este publicată în rusă și engleză.

* Multe dintre limbile europene conțin peste 50.000 de cuvinte, dar s-a constatat că vorbitorii nu utilizează decât aceiași aproximativ o sută de termeni în conversațiile zilnice.

* Majoritatea limbilor europene utilizează alfabetul latin. Unele limbi slave utilizează alfabetul chirilic. Greaca, armeana, georgiana și idiș au propriul lor alfabet.

* Limbile non europene cele mai utilizate pe teritoriul european sunt: araba, chineza și hindusa, fiecare cu propriul său sistem caligrafic.

* Ca urmare a afluxului de migranți și de refugiați, Europa este astăzi în mare parte multilingvă. Doar la Londra, sunt vorbite în jur de 300 de limbi (araba, turca, kurda, berbera, hindusa, punjaba ș.a.) (surse - edl.ecml.at/Facts/LanguageFacts, ef.com/wwen)

 

Lasă un comentariu