FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

UN BRITANIC A CHELTUIT AVEREA FIULUI SĂU PENTRU A CONTESTA O AMENDĂ

Un britanic afirmă că a cheltuit aproape 30.000 de lire sterline (33.500 de euro) din economiile reprezentând moștenirea fiului său pentru a contesta fără succes în justiție o amendă de 100 de lire sterline (112 euro) pentru exces de viteză, a informat BBC, relatează AFP.

Richard Keedwell, un inginer pensionat, în vârstă de 71 de ani, susține că a fost în mod nedrept depistat cu o viteză de 56 de km pe oră într-o zonă în care viteza era limitată la 48 de km pe oră, în timpul unei excursii la Worcester (vestul Angliei), în 2016.

El a contestat amenda în instanță, însă bătălia judiciară a durat trei ani, până când a pierdut în apel, în august.

Septuagenarul, care denunță un sistem judecătoresc “foarte deficitar”, a cheltuit “cea mai mare parte” din cele 30.000 de lire sterline din moștenirea fiului său pentru a plăti cheltuielile de judecată și onorariile avocaților.

“Regret că am cheltuit această sumă”, a declarat el pentru BBC. “Am vrut doar să obțin dreptate”, a mai spus el.

El a angajat un expert în electronică care a explicat instanței că radarul ar fi putut fi declanșat din greșeală sau de către un alt vehicul de pe banda adiacentă.

Crown Prosecution Service (CPS), însărcinat cu urmăririle judiciare în Marea Britanie, a declarat BBC că acest caz a implicat “o multitudine de probleme” care au contribuit la prelungirea duratei sale.

 

UN PUI DE PENGUIN DE LA UN ACVARIU DIN LONDRA, OFICIAL CU “SEX NEUTRU”

Un pinguin în vârstă de patru luni de la un acvariu din Londra este primul pui din istoria instituției care nu va avea un gen desemnat, relatează Press Association.

Puiul de pinguin gentoo, care nu a primit încă un nume, nu va fi caracterizat ca fiind de sex masculin sau feminin.

Acvariul “Sea Life London” a explicat că neutralitatea de gen este un fenomen obișnuit la pinguinii care trăiesc în sălbăticie și că este natural ca puiul să ajungă la maturitate fără a avea un gen desemnat.

Puiul a fost crescut de un cuplu de pinguini de același sex, Rocky și Marama, care au adoptat un ou de care o femelă din colonie nu putea să aibă grijă.

“Deși decizia ar putea face ca niște pene să se zburlească, neutralitatea de gen la oameni a devenit abia recent un subiect răspândit de conversație, însă este total natural ca pinguinii să dezvolte identități fără gen în timp ce se dezvoltă în adulți maturi”, a declarat Graham McGrath, director general în cadrul acvariului.

“Suntem foarte mândri de succesul programului de înmulțire a pinguinilor gentoo de la «Sea Life London» și de uimitoarea reușită a celor doi pinguini de același sex, Rocky și Marama, care au luat puiul sub aripa protectoare și l-au crescut ca și când ar fi fost al lor”, a adăugat McGrath.

Exemplarul nou-născut este unul dintre cei doi pui veniți pe lume în acest an la acvariul din capitala Marii Britanii în cadrul programului de înmulțire a speciei.

Potrivit specialiștilor, pinguinii formează perechi pe viață, iar cupluri de același sex au fost observate de numeroase ori atât în natură, cât și în captivitate.

 

SĂPTĂMÂNA MODEI DE LA NEW YORK - CAROLINA HERRERA ȘI TOM FORD, DE LA VISUL FLORAL LA PUNK-UL SENZUAL

Săptămâna Modei de la New York a continuat cu cea de-a 4-a zi a defilărilor, începută de Carolina Herrera, cu o colecție care a evocat o grădină botanică onirică, și încheiată de Tom Ford, care a prezentat pe podium o femeie senzuală cu accente “punk”, relatează EFE.

Casa de modă a creatoarei venezuelene Carolina Herrera, care și-a cedat locul directorului de creație Wes Gordon în urmă cu doi ani, a venit cu o prezentare originală după polemica suscitată de colecția sa Crucero 2020, pe care guvernul mexican a denunțat-o ca o însușire a culturii popoarelor indigene.

Prezentarea, care a avut numeroși invitați printre care actrița Vanessa Hudgens sau Karlie Kloss, s-a desfășurat într-o grădină din sudul Manhattanului, în decorul unei sere în care manechinele semănau cu făpturi diafane ieșite dintr-o pădure, îmbrăcate în ținute florale în culori suave.

Wes Gordon a continuat moștenirea veteranei Carolina Herrera recurgând la sobrietatea legendarei sale cămăși albe, combinată cu fuste lungi sau cu pantalonii largi “palazzo”, cu imprimeuri colorate având un aer impresionist.

Designerul a reinterpretat cămașa albă dându-i mai mult volum la mâneci și la nivelul umerilor, formând astfel o siluetă rotunjită pe care a folosit-o și la alte piese vestimentare, precum jachetele scurte tip bolero sau mantourile ample.

Paleta de culori ale casei Herrera a mers de la neutrele alb și negru până la rozul prăfuit, cu câteva modele în fucsia, galben citron sau verde lime, dar au abundat în schimb imprimeurile florale, dungile sau carourile pe fond albastru.

A ieșit în evidență o rochie albastru ciel cu mâneci scurte, dreaptă și lungă până la călcâie, cu aplicații florale albastre și galbene, cu decolteu în formă de inimă, împodobit de asemenea cu petale de flori transparente.

Câteva ore mai târziu, la căderea serii, designerul american Tom Ford a surprins cu o prezentare inedită, desfășurată într-o stație de metrou iluminată subtil, unde au defilat cele mai solicitate top-modele ale momentului, precum Gigi Hadid sau Kaia Gerber.

S-a creat multă așteptare în jurul prezentării lui Ford, care în iunie, după 13 ani, i-a cedat locul lui Diane Von Furstenberg în fruntea Council of Fashion Designers of America (CFDA) pentru a se concentra asupra New York Fashion Week.

În această punere în scenă cinematografică, designerul a prezentat o femeie senzuală cu accente “punk”, nu doar în privința coafurii cu creastă, ci și prin ținutele sale sofisticate în culori în general închise.

Saharienele din satin au dat eleganță în combinația cu pantalonii scurți, bluzele din materiale fluide, sau pantalonii pescărești negri sau albi. Au predominat materialele ușoare și comode, mai ales pentru combinezoane, în contrast cu pantalonii scurți până la genunchi în stil sportiv, asortați uneori cu o șapcă.

Au fost prezente și piese mai îndrăznețe, “body-uri” cu decolteu vertiginos sau top-uri din latex strălucitor, combinate cu fuste sobre. Pentru Ford totul se poate combina cu negru, precum ciorapii semi-transparenți cu dungă pe mijloc, care uneori au cedat locul unor nuanțe mai aprinse de albastru electric, fucsia sau oranj.

În cursul zilei de luni au fost prezentate și colecțiile casei de modă spaniole Custo Barcelona, cu stilul său experimental, și ale creatoarelor americane Anna Sui și Alice + Olivia, care au beneficiat de prezența unor celebrități mondene precum Sofia Richie sau Paris Hilton.

 

O FEMEIE A MURIT DUPĂ EXPLOZIA UNEI TIGĂI LA UN TÂRG CULINAR

O femeie în vârstă de 67 de ani a decedat în urma rănilor suferite în urma unei explozii produse în weekend la un târg culinar tradițional organizat în regiunea Siegerland din vestul Germaniei, relatează DPA.

Femeia a decedat luni dimineață, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției.

Alte cinci persoane se află în stare gravă la spital. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, acestea au arsuri grave, iar una dintre ele a suferit un infarct.

Explozia s-a produs duminică, în timpul unui festival organizat în localitatea Freudenberg-Alchen din vestul Germaniei, iar poliția suspectează că grăsimea aflată într-o tigaie a luat foc. În total, 14 persoane au fost rănite.

Deși nu este clar deocamdată ce anume a provocat explozia, poliția a exclus o acumulare de gaz și consideră că, cel mai probabil, precipitațiile care s-au produs în zonă ar fi intrat în contact cu grăsimea care fierbea într-una dintre tigăile folosite la târgul culinar.

Circa o sută de persoane se aflau în zona festivalului în momentul exploziei.

Procurorii au lansat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii exploziei.

 

CÂINII DE COMPANIE, AFECTAȚI DE O BOALĂ MISTERIOASĂ

Zeci de câini din Norvegia sunt afectați de o boală misterioasă, în unele cazuri letală, ce provoacă îngrijorare în rândul proprietarilor acestor animale de companie, sfătuiți să evite contactul între patrupedele lor, relatează luni AFP.

Circa 200 de câini au prezentat în ultimele săptămâni aceleași simptome - diaree și/sau vărsături hemoragice, slăbiciune accentuată - iar aproximativ 25 dintre aceștia au murit, a indicat Institutul de Medicină Veterinară din Norvegia.

Estimările sunt incerte, nefiind disponibilă o evaluare exactă la nivel național.

“Aceasta nu înseamnă neapărat că este aceeași boală, deoarece există o mulțime de afecțiuni ce pot provoca acest tip de simptome la câini”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al institutului veterinar, Asle Haukaas.

Autopsiile efectuate pe zece câini au relevat de fiecare dată o infecție intestinală gravă, iar cinci dintre animale prezentau aceleași două bacterii - Clostridium perfringens și Providencia alcalifaciens - în “cantități anormal de mari”, a precizat el.

Boala a apărut inițial în apropiere de Oslo, însă alte cazuri au fost raportate și în restul țării.

Autoritățile din domeniul sanitar au recomandat ținerea câinilor în lesă și limitarea contactului dintre exemplare.

Numeroși proprietari au renunțat să își plimbe patrupedele în spații publice, iar mai multe evenimente cu câini au fost anulate.

În media au fost evocate diverse ipoteze, cum ar fi prezența unui virus, o bacterie, intoxicații alimentare sau otrăvire.

“Ceea ce este special la această boală este faptul că a afectat un număr destul de mare de câini sănătoși, într-un timp scurt și într-un mod fulgerător”, a declarat o reprezentantă a autorităților din domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, Ann Margaret Grondahl.

Pe baza concluziilor medicale, institutul veterinar a respins, deocamdată, ideea unei otrăviri, a salmonelozei sau a infecției cu bacteria Campylobacter.

Proprietarii de câini au fost sfătuiți să se adreseze medicului veterinar încă de la apariția primelor semne de boală.

În acest stadiu, nu există niciun indiciu că boala ar fi transmisibilă la alte animale sau la om, notează AFP.

 

POLIȚIA, SOLICITATĂ SĂ INTERVINĂ PENTRU A PRINDE UN ȘARPE BOA

Poliția din orașul german Boppard, situat în vestul țării, a fost solicitată să intervină pentru a prinde un șarpe boa constrictor, relatează DPA.

Șarpele a fost descoperit de angajații consiliului local, a indicat un purtător de cuvânt al poliției.

După ce au stabilit specia din care făcea parte, polițiștii au prins șarpele și l-au transportat la un centru specializat în salvarea animalelor.

Nu se cunoaște deocamdată cum a ajuns în libertate reptila care face parte dintr-o specie de șerpi neveninoși, originară din America de Sud și Centrală.

Luna trecută, o cobră - specie veninoasă - a scăpat din spațiul închis în care trăia și a fost prinsă într-un complex rezidențial din Germania, după cinci zile de căutări, notează DPA.

 

TURISMUL LA CERNOBÂL A ÎNREGISTRAT “UN NOU RECORD” ANUL ACESTA

Turismul în zona de excludere a centralei atomice ucrainene de la Cernobâl, unde în urmă cu 33 de ani a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, a înregistrat “un nou record”, fiind vizitat de aproape 75.000 de turiști până în august anul acesta, relatează vineri EFE.

“Anul acesta s-a stabilit deja un nou record de vizite în zona de excludere”, de aproximativ 30 de kilometri în jurul centralei, a informat Agenția care administrează zona de excludere, pe pagina sa de Facebook.

În opt luni, 74.671 de turiști au vizitat zona dezastrului și doar în luna august s-au înregistrat un număr de 14.416 de vizitatori, de cinci ori mai mult decât la începutul anului.

Între ianuarie și februarie, aproape 3.000 de persoane au vizitat locul dezastrului, dar începând din martie, “numărul turiștilor a crescut repede”, altfel spus, înainte ca serialul HBO “Chernobyl” despre accidentul nuclear să fie difuzat și să aibă un mare succes.

Miniserialul a contribuit, totuși, la atragerea atenției spre Cernobâl, potrivit autorităților ucrainene.

Agenția a aprobat 21 de rute pentru turiști în zona de excludere: 13 rute terestre, cinci acvatice și trei zone aeriene.

În general, fluxul de turiști în zonă a crescut considerabil în ultimii ani, potrivit Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina. Numărul lor a crescut de la 8.000 în 2015 la 70.000 în următorii patru ani.

Potrivit aceleiași surse, jumătate dintre vizitatori sunt turiști străini, atrași de amploarea catastrofei și de legenda “orașului-fantomă Pripiat”.

Potrivit evaluărilor oficiale, explozia care s-a produs în dimineața zilei de 26 aprilie 1986 a împrăștiat 200 de tone de radioactivitate de peste 50 de milioane de currie, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.

Lasă un comentariu