DISCOPATIILE - FRUNTAȘE PE... RAMURĂ, LA BOLILE PROFESIONALE!

Distribuie pe:

În 2018, la nivelul județului Mureș, numărul cazurilor de boli profesionale declarate a scăzut cu aproape jumătate în comparație cu anul precedent (38 față de 73), a informat, la Colegiul Prefectural de ieri, dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș.

Bolile profesionale provocate de suprasolicitarea aparatului locomotor, deși au scăzut de la 59 la 26 de cazuri, se situează - potrivit tendințelor naționale și mondiale - pe primul loc, ca pondere în morbiditatea generală profesională. Cele mai numeroase cazuri nou declarate au fost: discopatiile, inclusiv hernia de disc (1 caz), artroze (3 cazuri) și un caz de sindrom de tunel carpian (afecțiune cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian, asociată cu mișcarea repetitivă sau utilizarea în exces a mâinii, retenția de lichide în sarcină, traumatism al nervului la nivelul canalul carpian sau artrita reumatoida - n.n. cf. reginamaria.ro).

Pe locul al doilea în structura morbidității generale se situează patologia pulmonară, incluzând astmul bronșic alergic și non-alergic (5 cazuri) și BPOC (boala obstructivă pulmonară cronică) - 1 caz.

Silicoza a înregistrat o creștere numerică - 3 cazuri față de 1 caz în 2017, situându-se pe locul al treilea în structura morbidității profesionale.

La concurență cu silicoza (tot pe locul a treilea) sunt intoxicațiile: 3 cazuri, din care 2 de intoxicație acută cu gaze și vapori iritanți și 1 caz de intoxicație cronică cu solvenți organici.

Lasă un comentariu