Cartea, timpul și... curajul

Distribuie pe:

„Ai curaj pentru marile supărări din viață și răbdare pentru cele mici; după ce ți-ai terminat cu bine treburile zilnice dormi liniștit! Dumnezeu este treaz".

Victor Hugo (1802-1885), poet, dramaturg, romancier francez, scriitor romantic, a fost „pair" al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Mizerabilii" și „Notre-Dame de Paris". Copilăria i-a fost marcată de o serie de evenimente importante: căderea și revenirea primei Republici și apariția primului imperiu sub Napoleon Bonaparte. „Mizerabilii" pare a fi cel mai cunoscut roman al său. A publicat: poeme, ode, balade, drame, tragedii, romane, pamflete și diferite studii. Opera lui Hugo copleșește prin titanismul fabulos al imaginației și prin îndrăzneala novatoare a limbajului poetic, fiind considerată: „cel mai mare fenomen al literaturii franceze". Este înmormântat la Panteonul de la Paris, iar la înmormântare au participat peste 2 milioane de admiratori.

***

„Multora le place să citească cărți bune și acesta este un lucru bun, dar să te rogi, să intri în comuniune cu Dumnezeu și aproapele, e mai bine decât toate; însă cine citește cărți proaste sau gazete compromițătoare, rău famate, e lovit de foame sufletească; sufletul lui flămânzește pentru că hrana sufletului și desfătările lui sunt în Dumnezeu. În Dumnezeu e și viață, și bucurie, și veselie, Dumnezeu ne iubește nespus, și această iubire este ascunsă prin Duhul Sfânt".

Sfântul Siluan Athonitul (1866-1938), personalitate marcantă a monahismului aghiorât și, în general, al celui ortodox. S-a născut în Rusia din părinți credincioși. După diferite căderi, în primii ani ai tinereții sale, o revelație a Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu l-a făcut să se pocăiască adânc și să dorească viețuirea călugărească împreună cu îngerii. În anul 1982, a venit la Sfântul Munte, la Mănăstirea Sfântul Pantilimon. A primit schima mică și schima mare în anii 1892 și respectiv 1911. Viața lui în Athos, marcată de amintirea lui Dumnezeu, l-a făcut să se remarce prin nevoință și acrivie, atât în cele duhovnicești, cât și la slujirile mănăstirești. Ascultător, smerit și supus, Sfântul Siluan a câștigat iubirea celor de lângă el, dar a primit multe atacuri și din partea demonilor. După o perioadă de timp s-a învrednicit să primească darul rugăciunii neîncetate. Cu toate că era puțin învățat, dobândise o înțelepciune rară și o experiență deosebită, prin luptele și cugetările sale. Învățătura sa, regăsită în scrieri, este adânc trăitoare și se referă la problemele vieții duhovnicești, la rugăciune, smerenie, bucurie, încercări, pace, libertate, pocăință, iubire, ascultare, cunoaștere de Dumnezeu. Moare cufundat în timpul rugăciunii, în sunetul clopotelor mănăstirii unde se oficia utrenia zilei. A fost canonizat de Biserica Rusă în anul 1987

***

„Din jertfe și din sânge, se nasc eroii legendari, / Se nasc popoare vânjoase, vremuri noi și vremuri mari".

Anton Bacalbașa (1865-1899), publicist, prozator, traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice „Moftul român". A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la „Contemporanul" și la publicațiile socialiste: „Emanciparea", și „Drepturile omului".

P.S. „Dacă îți vei aduce darul tău la altar, și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi venind, adu darul tău!" (Matei 5, 23).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu