Condițiile în care se oferă despăgubiri pentru defectarea electrocasnicelor

Distribuie pe:

„Iarna-i grea, omătu-i mare", ceea ce face ca oscilațiile sau penele de curent să fie tot mai dese, acestea producându-ne, nu de puține ori, defectarea aparatelor electrocasnice.

Ce avem de făcut în acest caz, pentru a nu rămâne cu paguba? Ceea ce ne învață Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cea care ne sfătuiește că, în baza Ordinului nr. 177/2015, clienții casnici sunt îndreptățiți să primească despăgubiri atunci când electrocasnicele acestora se strică din cauza supratensiunilor accidentale: „Prezenta procedură stabilește modul de soluționare a cererilor de acordare a despăgubirilor în cazul deteriorării receptoarelor electrocasnice, ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de rețea, condițiile de acordare și modul de calcul al despăgubirilor acordate".

Ordinul ANRE dispune compensarea în bani pentru orice bun de larg consum pentru uzul gospodăresc, alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V), singurele excepții fiind lămpile electrice și receptoarele electrotermice care nu conțin componente electronice. Despăgubiri se acordă numai dacă operatorul de rețea, în urma unei investigații proprii, constată stricăciunile și vina sa pentru producerea acestora.

În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clienții casnici trebuie să depună o cerere de despăgubire la furnizorul de energie electrică sau la operatorul de rețea, însoțită de documente justificative (de achiziție - factură, chitanță, bon fiscal), o declarație pe propria răspundere cu privire la data achiziției aparatului electrocasnic sau, în cazul în care reparația nu este posibilă, confirmarea acestui fapt din partea unei firme specializate.

Acordarea despăgubirilor se face numai dacă sunt îndeplinite, în mod cumulativ, mai multe condiții, și anume: deteriorarea electrocasnicelor s-a produs din cauza supratensiunilor accidentale din rețeaua electrică a operatorului de rețea din vina acestuia; supratensiunile accidentale n-au fost de origine atmosferică; electrocasnicele deteriorate sunt omologate și au fost alimentate cu energie electrică prin circuite corect dimensionate, corespunzătoare din punct de vedere tehnic; locul de consum unde s-a produs evenimentul este alimentat cu energie electrică în baza unui contract de furnizare; clientul casnic a solicitat în scris furnizorului acordarea despăgubirilor în termenul legal.

Pentru a depune cererea de despăgubire, clienții casnici au la dispoziție maximum zece zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale care a afectat electrocasnicele.

 

 

Lasă un comentariu