Peste 35% dintre români vor să emigreze?

Distribuie pe:

Un studiu realizat pe un eșantion de 2.306 de respondenți din șapte țări - România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia - relevă, în ce ne privește, că peste 35% dintre românii din mediul urban vor să se mute definitiv în altă țară, dorință manifestată în mare măsură de bărbați, persoane cu nivel de educație scăzut și cu venit mic.

O altă constatare a studiului. În ultima perioadă pragmatismul a depășit afinitățile culturale sau de limbă. Astfel, întrucât cei cu opțiuni pentru Spania, Italia sau Franța au emigrat deja - aceste țări nemaifiind însă acum atât de ofertante din punct de vedere economic -, în ultima perioadă, Germania și Marea Britanie ocupă locuri fruntașe în intenția de emigrare. Potrivit studiului, Germania este țara în care și-ar dori să trăiască cei mai mulți români care au intenția să emigreze (40,4%), urmată de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7%) și Franța (18,5%). Alte destinații preferate sunt elveția, Australia sau Canada.

După cum a declarat Daniel Enescu, managing partener Daedalus Millward Brown, „sărăcia este de departe cel mai important factor care generează intenția de a emigra. Bărbații sunt mai orientați în mod fiziologic către risc și aventură. Pe de altă parte, suntem tributari unei societăți de tip tradițional în care bărbatul este cel care trebuie să aducă pâinea în casă".

Oricare ar fi explicația, românii ocupă locul al doilea într-un clasament alcătuit din șapte țări din regiune, în ceea ce privește dorința de a se muta într-o altă țară, scrie Mediafax. Întrebarea e: va analiza vreodată, Klaus Iohannis, cu partidele parlamentare acest fapt îngrijorător?!

 

Lasă un comentariu