Adămuşul, pe care îl puteţi vedea la un pas de loc de Târnăveni, îmbrăţişează Târnava Mică şi povesteşte cu istoria.
Una dintre mândriile localnicilor este Biserica unitariană de secol XVI, cu turn şi clopotniţă, a cărei cea mai valoroasă piesă – tavanul casetat – a fost vândută la 1909 Muzeului Naţional din Budapesta şi poate fi văzută şi astăzi, în Galeria Naţională Maghiară.
Poveste la fel de tâlcuită are şi o biserică de lemn, mutată de la Corneşti la Herepea şi apoi pe dealul Dâmbăului. Purtând hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, bisericuţa păstrează fragmente din pictura originală de la 1796.
Chinciuşul are şi el o biserică de lemn mutată şi ea din loc pe la 1912, după marile inundaţii care parcă au dus cu ele şi oamenii, astăzi lăcaşul fiind vizitat doar de turmele de oi, ce şi-au găsit aici loc de păşunat.
În cimitirul din Corneşti puteţi vedea Parcela Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial unde zac cu amintirile trecutului eroi cunoscuţi şi necunoscuţi, în morminte comune şi individuale.
La Adămuş, istoria se trăieşte în fiecare pas. I-am adus şi tribut de masă întinsă ca pe vremuri, cu un
IED LA CUPTOR
Cele două pulpe din spatele ieduţului se pun într-un baiţ din apă, vin alb, oţet, sare, piper, boia dolce şi csípőspaprika. Lăsăm la băiţuit şi musai la rece, de pe azi pe mâine.
A doua zi, crestăm pulpele şi le umplem crăpăturile cu 3 căţei de usturoi la fiecare, după care punem iedul într-o cratiţă cu ulei pe fund ca să închidem cărniţa pentru rumenire.
Facem un praf din cimbru, rozmarin şi o idee de coriandru, usturoi şi ceapă şi ca să-l facem păstos punem şi ulei. Ungem pulpele cu drag, punem căţeii de usturoi şi ceapa, după care dăm totul într-o oală de lut şi o băgăm acoperită la cuptor, cam două ceasuri.
O scoatem şi o căutăm dacă e pătrunsă, după care o mai lăsăm descăpăcită şi presărartă cu unsoarea în care s-a răscopt, încă o jumătate de ceas.
Putem s-o mâncăm lângă cartofi fierţi în coajă, care se curăţă şi se taie rondele, după care se fac la cald, cu ceapă roşie crudă, acoperită într-un un sos amestecat din apa de cartofi, oţet, sare, piper şi ulei.
INGREDIENTE:
- 2 pulpe ied;
- 6 căţei de usturoi;
- 1 ceapă;
- 2 linguri ulei;
- două degete de cimbru,
- rozmarin
- şi 10 boabe de coriandru pentru baiţ:
- 1/4 pahar de oţet; 1 pahar de vi alb;
- 2 pahare de apă;
- 1 linguriţă de boia dulce;
- 1 linguriţă de csípőspaprika;
- sare;
- piper
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber, puteţi degusta din bunătăşile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră