Tăieţei în moare (zeamă de varză murată)
Următoarea reţetă gătită în ţinuturile noastre (zona Sâmpetru – n.n.) are o vechime considerabilă şi cunoaşte numeroase variante şi îmbunătăţiri, ca orice reţetă culinară.
Reţeta de tăieţei în moare sau zeamă de varză acră este una uşor de făcut, mai ales bună după o perioadă de ghiftuire, aşa cum este cea a sărbătorilor.
Spuneam că această reţetă o ştie fiecare după cum a văzut sau chiar a gătit-o. Astfel, varianta simplă presupune să ai tăieţei făcuţi în casă dintr-un ou, făină şi doi litri de zeamă de varză numită („moare”). Se fierbe zeama de varză şi se pun tăieţeii în ea până fierb şi ei şi se consumă ca atare. Această variantă simplă şi sărăcăcioasă se gătea în satul nostru mai ales în perioada imediat după război, când sărăcia era lucie.
Dacă nu se făceau tăieţei lungi, se puteau confecţiona răzălăi – varianta dată prin răzătoare a cocăi de tăieţei sau „tomnaci” ori „tomnagi” – paste granulate.
Ulterior, pe măsură ce lucrurile au mai evoluat, acestei zame, cam inconsistentă, i se adăuga un rântaş, făcut prin călirea cepei în untură şi la care se adăuga şi puţină boia, astfel zama noastră avea acum şi o faţă.
Dacă vă îmbie ideea vă dorim spor şi poftă bună!
Mihai Teodor Naşca