Cu puţin timp în urmă, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) (acelaşi ONG care a descoperit şi “Azilul Groazei” din Bărdeşti) a dat publicităţii un comunicat de presă referitor la situaţia copiilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş. Intitulat “Strigătul copiilor cu dizabilităţi – instituţionalizaţi ilegal de către DGASPC Mureş”, comunicatul de presă relevă o serie de nereguli descoperite de inspectorii CRJ în județul nostru.
Redăm mai jos, integral, textul comunicatului de presă al CRJ:
“În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/ 2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş.
În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari.
La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.
În timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalităţi, esenţiale fiind următoarele:
Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.
Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.
Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, începând cu lună martie 2024, acestea având caracter inopinat sau anunţat.
În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.
Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional. În fisele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean/ Spitalului de urgenţă Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulţi copii, medicii de urgenţă au consemnat la internare, malnutriţie şi deshidratare severă.
În ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activităţi conform fisei de post (neprezentarea la program) şi oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazaţi în centru. În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igienă, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele îşi luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheaţi. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă şi înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea şi integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulţi dintre copii au fost diagnosticaţi cu epilepsie şi majoritatea lor nu se pot deplasa singuri.
Serviciile de kinetoterapie sunt esenţiale pentru copiii cu dizabilităţi cazaţi în Centrul Trebely. Conform medicilor, serviciile de recuperare de kinetoterapie şi logopedie de deglutiţie sunt vitale pentru aceşti copii. În lipsa acestor exerciţii, organele interne sunt afectate prin „presiune şi apăsare” şi se poate ajunge la decesul prematur al acestor copii. Acesta este şi motivul principal pentru care arătăm că în prezent lipsa de implicare a specialiştilor şi starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor. Cu toate acestea, reprezentanţii centrului nu au putut dovedi într-un mod satisfăcător că aceste servicii chiar sunt furnizate în mod corespunzător şi în mod constant copiilor cazaţi în centru.
Standardele minime de cazare, cum ar fi schimbarea săptămânală a lenjeriei şi igienizarea periodică a hainelor, nu sunt respectate. Copiii sunt spălaţi rar, folosindu-se bureţi murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat şi prosoapele sunt uzate şi murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate
Cu toate acestea, Planul Anual de Acţiune al Consiliului Judeţean Mureş pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidenţiale destinate copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 şi 1,3 milioane RON. Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condiţiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Judeţean Mureş în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar şi cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale şi cu bugetele unor centre similare din alte judeţe. În teren nu au putut fi identificate investiţii la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureş, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura şi condiţiile de viaţă precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90.
În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat încă din 2024, procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureş, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea şi instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineaţa acestei zile.
Luând în considerare interesul superior al copilului şi faptul că deja viaţa copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenţia de îndată a tuturor instituţiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, şi Ministerul Sănătăţii”.
Directorul DSP Mureș a declarat pentru presă: “Nu am avut informații, însă după apariția în mass-media am trimis la acele centre o echipă pentru a verifica”
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureş, Doru Constantin a declarat: “Am văzut cele ce s-au publicat pe Digi 24. Am vorbit cu doamna inspectoare care de la CRJ care se afla la fața locului. Legat de afirmația aceea că centrele funcționează ilegal neavând licență de funcționare vreau să vă spun că suntem în proces de reorganizare astfel încât serviciile acestea care au fost controlate pentru a primi licența vor fi reorganizate sub o altă denumire și cu altă capacitate. Ele nu vor mai fi intitulate Centre Rezidențiale pentru Copii cu Deficiențe Neuropsihiatrice vor fi denumite ca și Casă de tip familial pentru copii cu dizabilități. În rest ceea ce a văzut întreaga țară am văzut și eu. Rămâne să facem verificări interne. Întrebăm angajații care au fost în tură despre cele ce au fost publicate. În zilele care urmează vă voi putea da mai multe amănunte”.
Directorul general al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, Hajnal Katalin Miklea, susţine că cei 63 de copii cu dizabilităţi din cele patru centre din Târgu Mureş ar fi bine îngrijiţi, deşi acestea sunt supra-aglomerate, iar licenţele sunt în reorganizare, în timp ce Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare susţin existenţa unor nereguli foarte grave. „Sunt patru case de tip familial pentru copii cu deficienţe în Târgu Mureş (…) Suntem în reorganizare, în luna ianuarie intrăm cu tot ceea ce înseamnă pe hotărâre de Consiliu Judeţean pentru a ne pune în legalitate cu licenţa, autorizaţii, cu celelalte autorităţi. Copiii sunt îngrijiţi. Eu nu cred că condiţiile de aici ar fi putut fi puse sub semnul întrebării. Condiţii sunt pentru copii! Într-adevăr, cu licenţa suntem în reorganizare şi vom solicita această licenţă. Copiii sunt bine îngrijiţi, sunt înscrişi la medic de familie, merg la şcoală, unii dintre ei îi ducem la centru, merg la centre de zi, avem specialişti care se ocupă de ei (…) Sunt mai mulţi copii, casele sunt aglomerate, fiindcă aceşti copii ar putea fi în alte servicii. Dar dacă am fi găsit alternative în alte servicii, i-am fi plasat la asistenţi maternali sau la rude, dar nu au fost găsite. Şi conform hotărârii judecătoreşti, au fost plasaţi în aceste case. În legătură cu acele medicamente expirate vom face verificări şi noi şi vom vedea dacă acele medicamente care au expirat anul trecut în decembrie au fost din greşeală omise să fie distruse sau într-adevăr au fost folosite pentru copii”, a declarat presei, sâmbătă, Hajnal Katalin Miklea, citată de Agerpres.
Directorul DGASPC Mureş a arătat că, sâmbătă, în jurul orei 7:00, Consiliul de Monitorizare a vizitat cele patru case de copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş.
"Suntem la faţa locului cu colegii noştri şi ceea ce vă spune ste că suntem în reorganizare şi avem tot ce avem, tot ce este necesar pentru a relicenţia aceste case (…) N-am fost anunţaţi de această vizită, nu am fost anunţaţi nici după ce au venit", a precizat Miklea.
UPDATE/ Poliția s-a autosesizat
Într-un comunicat transmis de IPJ Mureș în cursul dupăamiezii de sâmbătă se arată că "În baza informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din județul Mureș, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,rele tratamente aplicate minorului”, în continuare urmând a fi desfășurate activități specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.
De asemenea, menționăm că toate aspectele prezentate în spațiul public se află în atenția Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, fiind verificate în acord cu competențele specifice".
UPDATE/ Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie
Și cei de la ANPDCA au transmis, sâmbătă dupăamiază un comunicat de presă referitor la situația din Târgu Mureș, semnalată opiniei publice cei de la CRJ.
Redăm, mai jos, integral, comunicatul de presă:
Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, în legătură cu situaţiile şi posibilele nereguli constatate de inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, în urma unor controale inopinate la mai multe servicii sociale gestionate de DGASPC Mureş, unde erau găzduiţi copii cu dizabilităţi, în virtutea transparenţei şi a dreptului opiniei publice la o informare corectă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie face următoarele precizări:
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Petru Achiriloaie, va dispune trimiterea Corpului de Control al ANPDCA pentru a verifica aspectele semnalate şi modul în care în respectivele centre de plasament a fost respectată legislaţia în domeniul protecţiei drepturilor copilului.
Totodată, preşedintele ANPDCA solicită DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice această situaţie.
RAREŞ PETRU ACHIRILOAIE, preşedintele ANPDCA: "Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii o avem la dispoziţie. Cer, de asemenea, DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile."
Precizăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice, funcţionează, la nivelul fiecărui judeţ/ sector al Municipiului Bucureşti, în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale, în cazul sectoarelor Municipiului Bucureşti.
UPDATE/ Comunicat de presă DGASPC Mureș
DGASPC Mureș are în subordine Serviciul Social pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice, care cuprinde și cele 4 centre rezidențiale din Municipiul Târgu Mureș, care au făcut obiectul vizitei recente de monitorizare a instituțiilor cu atribuții de verificare și control privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
În aceste centre rezidențiale sunt ocrotiți temporar un număr de 63 de copii cu dizabilități, dintre care 7 copii au împlinit vârsta de 18 ani, fiind demarate demersurile de asigurare a continuității serviciilor în centre pentru persoane adulte.
Copiii care beneficiază de acest tip de servicii sociale ajung în atenția DGASPC Mureș în urma sesizării oricăror persoane sau autorități locale, atunci când nu pot fi îngrijiți de familia naturală, extinsă sau asistenți maternali profesioniști, datorită nevoilor medicale și sociale, majoritatea copiilor fiind părăsiți în spital de către familie. Copiii prezintă dizabilități severe și sunt admiși în aceste centre în baza unei hotărâri judecătorești prin care se dispune măsura plasamentului temporar în aceste centre rezidențiale.
La nivelul județului Mureș avem 189 de asistenți maternali care ocrotesc 308 copii, dintre care 89 de copii prezintă diferite grade de dizabilitate. DGASPC Mureș a realizat permanent campanii de recrutare și selecție de asistenți maternali profesioniști, fiind preocupată de angajarea unor persoane sau familii care să ocrotească copii cu dizabilități.
Toți copiii sunt înscriși la medicul de familie în comunitate și o parte din copii sunt școlarizați la Centre de educație incluzivă.
În ce privește schema de personal, aceasta cuprinde atât personal pentru îngrijirea de bază și educația non-formală, personal pentru reabilitarea psihologică a copiilor și facilitarea integrării/reintegrării acestora în familie și în societate, personal pentru îngrijirea și supravegherea sănătății: medic neuropsihiatru, asistenți medicali, kinetoterapeuți, psihologi, psihopedagogi, asistent social, pedagogi de recuperare, îngrijitori, infirmieri, instructori educație, bucătari, conform standardelor minime obligatorii prevăzute de lege, precum și voluntari.
Centrele rezidențiale au fost periodic verificate până în prezent de către toate instituțiile publice și private cu atribuții în domeniu și dețin autorizațiile/avizele de funcționare prevăzute de lege. În prezent, centrele rezidențiale sunt în curs de reorganizare tocmai pentru a continua procedura de obținere a licenței de funcționare a serviciilor sociale: case de tip familial pentru copii cu dizabilități.
Aceste servicii sociale funcționează în imobile care au spații destinate pentru dormitoare, bucătărie, grupuri sanitare, spații pentru recreere și timp liber, cabinet specialiști etc., unele dintre acestea au beneficiat recent de lucrări de igienizare/renovare.
Cu privire la aspectele semnalate pe parcursul vizitei: administrarea unor medicamente expirate și ușa unui dormitor încuiată, vor fi realizate verificări interne privind personalul responsabil și luarea măsurilor care se impun conform legii. De asemenea, așteptăm concluziile și rezultatele verificărilor tuturor instituțiilor implicate în monitorizarea și controlul acestor servicii sociale.
Dragoș Bardoși