La începutul fiecărui an ne pregătim o listă lungă de rezoluţii, promisiuni, ambiţii… pe care le uităm de cele mai multe ori in primele luni, sau independent de noi ne sunt reprioritizate. Sunt sigură că pe lista fiecăruia dintre noi se aşează cu îndrăzneală şi o promisiune din sfera gastronomică. Toţi vrem anul nou să mâncăm mai sănătos, să slăbim un pic, să fim atenţi la risipa alimentară sau să vizităm cât mai des piaţa pentru ingrediente vii.
Vă propun o singură regulă şi care se referă doar la primă lună din an: Ianuarie fără carne şi fără zahar! Sunt multe minunăţii pe care le putem pregăti ferindu-ne doar de aceste două ingrediente. Iată un exemplu: pregătirea unui dejun libanez.
Pastă de humus – o conservă de năut fiert (400g) care se spală bine în câteva ape, apoi se adaugă într-un blender puternic alături de 2 căţei de usturoi, zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de pastă de susan (tahini), sare şi piper după gust, 2-3 linguri de ulei de măsline. Blenduim până obţinem o pastă extrem de fină, iar ca un secret, va sfătuiesc să adăugaţi două cuburi de gheaţă – aceasta va garanta fineţea pastei.
Falafel prăjit – de această dată avem nevoie de 500g de năut nefiert pe care îl lăsăm la înmuiat cel puţin 10-12 ore în apă călduţă. Îl scurgem de apa rămasă şi îl vom introduce într-o maşină de tocat împreună cu o legătură de pătrunjel verde, 1 ceapă albă/ roşie, sare, piper, 1 linguriţă de chimen măcinat, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu. Amestecul obţinut se modelează in chiftele de mărime potrivită care fie se prăjesc în ulei încins, fie se pun intr-o tavă de cuptor şi se coc la 180 grade preţ de 20-25 minute.
Salată de pătrunjel verde – ca o explozie de sănătate şi prospeţime verde – o obţinem din două legături de pătrunjel verde tocat extrem de mărunt, asezonat cu sare, piper, zeama de la o lămâie, 1-2 linguri ulei de măsline, 1 roşie tocată mărunt, câteva seminţe de rodie.
Lipii libaneze – făcute din 300 g făină, 200g iaurt, 10g praf de copt, sare. Un amestec rapid de modelat şi apoi de prăjit într-o tigaie neaderentă (o puteţi folosi pe cea de clătite şi nu folosiţi pic de ulei). După preferinţă se pot unge cu un amestec de ulei de măsline şi pătrunjel verde tocat mărunt.
Haloumi la grătar – o brânză pe care o găsiţi cu uşurinţă in orice super market şi care, odată pusă pe grătar se transformă într-o minunată garnitură ce nu trebuie să lipsească nici unei mese orientale.
În orice masă este o bucurie, iar acolo unde este şi culoare şi sănătate, totul devine magie!
/
Poftă bună!
Irina Lazar
Irina Lazar este proprietarul și chef Bistro 222, cartierul Maurer din Târgu Mureș – www.bistro222.ro