Prin Crăieşti n-ai cum să nu treci, dacă mergi de la Reghin spre Cluj, pe DN 16 şi vrei să vezi nord-vestul judeţului Mureş. Reperul este intersecţia şoselei cu linia ferată îngustă Târgu Mureş – Lechinţa.
Urmele trecerii timpului peste oamenii locului, numai vreo mie rămaşi astăzi, se măsoară din neolitic, vremuri ce au lăsat aici un topor perforat din piatră şlefuită şi mai apoi trei monede imperiale.
Nu ştim cât de valoroase, în comparaţie cu minunata

TOCANĂ DE PORC CU AFUMĂTURĂ ŞI ŞIR

Este un fel de mâncare pe care, oricând l-ai găti peste an, trebuie gândit încă de la Crăciun.
La tăiatul porcului, „se sărează pentru tocăniţă”, un procedeu simplu, prin care pulpa de porc se taie cubuleţe şi se dă atâta sare zgrunţoasă, cât să se vadă peste carne. Nu aşteptăm să o pătrundă prea tare, pentru că nu mai ia gustul de iarnă. Apoi, amestecul se dă la un fum – hai maxim la două. Dacă vrem s-o folosim mai pe după Sărbători, punem carnea la congelator şi când o scoatem, o spălăm bine şi o lăsăm la scurs.
Cubuleţele de carne se pun într-o cratiţă cuprinzătoare până vedem că e rumenită şi că nu mai are mult cât să arate a prăjită, se taie o ceapă mărunt-mărunt, care se adaugă împreună cu lingură de untură de porc. Nu mai multă, că lasă şi carnea din unsoarea ei.
Nu o mai batem mult la cap, ci o lăsăm bine la scăzut, după ce-am pus mai întâi un strop de piper şi 3-4 căţei de ustoroi bătuţi bine într-un ştergar.
Şirul se face separat, într-o crăticioară mai mică, în care punem apă la fiert. Când dă în clocot, presărăm o jumătate de pumn de făină de mălai şi sare, cât prinzi cu trei degete. Se lasă la scăzut, se mai pune un strop de boia dulce şi i se dă drumul peste tocană, până îl cuprinde bine-bine.
Gustul e întreg, doar cu mămăligă şi cu varză acră.


INGREDIENTE:

  • 1 kilogram de pulpă de porc afumată, tăiată cubuleţe;
  • 1 ceapă albă;
  • sare;
  • piper;
  • boia dulce;
  • 3-4 căţei de usturoi;
  • 50 grame de făină de mălai.

În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.