Sebastian Stan, actorul american de origine română, născut la Constanţa pe 13 august 1982, a câştigat duminică seară Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film de comedie sau musical, datorită interpretării sale din filmul „A Different Man”. Aceasta este prima distincţie de acest fel pentru actor, după o nominalizare în 2023 pentru rolul său din miniseria „Pam & Tommy”. De asemenea, performanţa sa din acest film i-a adus în 2024 prestigiosul Urs de Argint pentru interpretare masculină la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
În cadrul celei de-a 82-a ediţii a Globurilor de Aur, desfăşurată la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles, Sebastian Stan a concurat pentru acest premiu cu nume importante din industrie, precum Jesse Eisenberg – „A Real Pain”, Hugh Grant – „Heretic”, Gabriel LaBelle – „Saturday Night”, Jesse Plemons – „Kinds of Kindness” şi Glen Powell „Hit Man”. Câştigarea acestui premiu subliniază recunoaşterea pe care actorul de origine română o primeşte pe plan internaţional pentru complexitatea şi intensitatea interpretării sale.
Filmul „A Different Man”, regizat de Aaron Schimberg, aduce în prim-plan povestea unui actor aspirant, Edward, care suferă de neurofibromatoză, o afecţiune genetică ce provoacă tumori pe piele şi oase. Personajul trece printr-o intervenţie chirurgicală radicală menită să îi schimbe înfăţişarea, dar descoperă rapid că noua sa identitate vine cu provocări neaşteptate. Povestea este nu doar un studiu al transformării fizice şi psihologice, ci şi o meditaţie asupra acceptării, prejudecăţilor şi dificultăţii de a naviga într-o societate care adesea marginalizează persoanele percepute ca fiind „diferite”.
În discursul său de acceptare, Sebastian Stan a abordat direct aceste teme, subliniind importanţa reprezentării şi normalizării dizabilităţilor. El a vorbit cu emoţie despre impactul filmului asupra co-starului său, Adam Pearson, un actor care suferă de aceeaşi afecţiune. „Ignoranţa şi disconfortul nostru faţă de dizabilităţi trebuie să ia sfârşit. Trebuie să continuăm să susţinem poveştile incluzive şi să încurajăm acceptarea. Acest film oferă o oportunitate rară de a înţelege ce înseamnă să fii perceput altfel, iar poveştile de acest tip trebuie să continue să fie spuse”, a declarat actorul.
Sebastian Stan a menţionat, de asemenea, experienţele transformatoare pe care le-a avut în timpul filmărilor, graţie protezelor create de designerul Mike Moreno, care l-au ajutat să înţeleagă mai profund izolarea şi invazia intimităţii cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. În plus, Moreno a fost onorat şi pentru munca sa în crearea protezelor utilizate de Colin Farrell, câştigătorul premiului pentru cel mai bun actor într-o serie limitată pentru rolul său din „The Penguin”.
Prin această victorie, Sebastian Stan îşi consolidează poziţia de artist de excepţie în cinematografia internaţională, devenind o sursă de mândrie pentru România.
Monica Furnea.