Pe 10 ianuarie în România este Ziua Matematicii, potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil (1906–1973), matematician român.
De ce Grigore Moisil?
Din respect.
Din admiraţie.
Pentru că este părintele informaticii româneşti în urma inventării circuitelor electronice tristabile şi datorită contribuţiilor sale în pregătirea profesională a primilor informaticieni din România. A fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.
Pentru că a avut o activitate ştiinţifică însemnată în informatică, logică polivalentă, logică booleană, mecanică teoretică, algebră, analiză matematică şi geometrie. Având formaţie academică atât de matematician, cât şi de inginer, profesorul Moisil a reuşit să îmbine pe tot parcursul vieţii sale aspectele teoretice cu efectele lor practice la nivelul societăţii.
A fost cel care a iniţiat şi dezvoltat studiul informaticii în România atât în zona şcolară şi universitară – după înfiinţarea secţiei de „Maşini de Calcul” (anul 1959), a înfiinţat Licee de informatică, iar în universităţi secţia de „Informatică”, cât şi în cea a cercetării ştiinţifice organizate, înfiinţând în anul 1962 Centrul de Calcul al Universităţii din Bucureşti (CCUB), iar în anul 1970  Institutul Central de Informatică (ICI). De asemenea, a fost unul dintre iniţiatorii proiectului pentru realizarea primului calculator electronic românesc, finalizat în anul 1957, proiect care a propulsat România în rândul primelor opt ţări care au proiectat şi construit un sistem electronic de calcul. Moisil a fost şi un mare popularizator al ştiinţei şi tehnologiei în ţara noastră.
„Calculatorul este o unealtă, ca stiloul, ca maşina de scris, ca telefonul, ca automobilul. Îl întrebuinţezi de câte ori ai nevoie. Calculatoarele din universitate sunt cele mai rentabile economic: dau oameni pricepuţi. Cât costă un calculator? Foarte mult, dacă nu ştii să umbli cu el. Mai mult decât un Rolls-Royce. Dar dacă ştii lucra cu el, îşi scoate preţul în doi ani. Care este investiţia de capital care se amortizează în doi ani?” Grigore C. Moisil în „Vom vedea – Ştiinţă şi umanism”, Contemporanul (aprilie 1973).
Conferinţele sale şi, mai ales, emisiunile de la Radio şi TV România au inspirat generaţii de elevi şi  de studenţi determinându-i să urmeze discipline ştiinţifice şi tehnologice, lucru care a dus la o dezvoltare fără precedent a acestor domenii în România.
A murit în 1973, în Canada.
Citate Grigore Moisil:
„Matematica nu se face la ore fixe. Matematica se face când îţi vine o idee”.
„O idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată”.
„Omul nu progresează decât atunci când ştie că nu poate să facă ce vrea”.
„Să distrugem, în focul sacru al originalităţii, toate resturile improductive ale trecutului”.
„Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştiinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice”.
„Se ştie că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ţi se pară uşoare”.

Anul 2025 din punct de vedere matematic
Anul 2025 poartă o semnificaţie aparte, atât din punct de vedere matematic, cât şi numerologic. Este un an unic în generaţia noastră, fiind singurul pătrat perfect pe care cei mai mulţi dintre noi îl vom experimenta. Mai exact, 2025 este pătratul lui 45 (45 x 45 = 2025). Această caracteristică îl plasează într-o categorie specială a anilor care apar rar şi cu semnificaţii profunde.
Precedentul an pătrat perfect a fost 1936, pătratul lui 44, iar următorul va fi abia în 2116, pătratul lui 46. Această distanţă de 89 de ani între 1936 şi 2025 subliniază caracterul rar al unui astfel de an. Este o perioadă care oferă ocazia de a reflecta asupra ritmului constant al matematicii aplicate în viaţa noastră de zi cu zi.
Din perspectivă numerologică, anul 2025 este definit de cifra 9, rezultată din suma cifrelor care îl compun: 2 + 0 + 2 + 5 = 9. Cifra 9 este considerată un număr magic în mai multe culturi şi tradiţii spirituale. În antichitate, civilizaţiile indiene antice îl asociau cu un simbol al înţelepciunii şi al ciclurilor închise. În numerologia modernă, 9 este văzut ca un număr al desăvârşirii, reprezentând încheierea unui ciclu şi pregătirea pentru un nou început, potrivit wikipedia.
Cititorii noştri, mai inteligenţi decât ai lor!
Dacă tot aveţi o grămadă de probleme de rezolvat la început de an, „Cuvântul liber” vă mai provoacă la încă două. De matematică.
1. L-am rugat pe prof. Doru Pop de la Centru de Matematică Informatică Mureş să ne pună mintea la contribuţie. Aşadar, urmăriţi cu atenţie problema şi daţi răspunsul corect.
Într-o caravană compusă din cămile (2 cocoaşe) şi dromaderi (1 cocoaşă) sunt 28 de capete şi 45 de cocoaşe. Câţi dromaderi sunt?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
e. 14
A doua problemă:
2.Calculaţi produsul tuturor numerelor impare cuprinse intre 1 şi 1994. Care este cifra unităţilor produsului obţinut?
a-1
b-3
c-5
d-7
e-9
Rezolvarea corectă apare în ziarul de luni, 13 ianuarie.
Foto Grigore Moisil Wikipedia

Amalia Vasilescu