Printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Sindicatul Europol Mureș informează asupra măsurilor pe care le vor aplica polițiștii în timpul protestului față de prevederile “Ordonanței trenuleț”. În cursul zilei de miercuri, Biroul Executiv Europol al filialei Mureș a stabilit, premergător protestelor, aplicarea următoarelor măsuri: Avertismentul verbal/scris pentru toate faptele de natură contravențională constatate, acolo unde legea permite acest lucru; Refuzul de a mai face ore suplimentare; Refuzul de a se mai prezenta la cazuri în timpul lor liber; Refuzul de a mai suplini lipsa de logistică; Refuzul de a mai efectua alte atribuții decât cele din fișa postului.

În urma ședinței de azi de la MAI, conducerea Biroului Executiv Central a stabilit calendarul protestelor, după cum urmează:

Local, se vor organiza proteste în fața inspectoratelor de poliție la nivel național, unde facem precizarea că, la nivelul filialei Europol Mureș, s-a stabilit ziua protestului data de 14.01.2025, fiind azi depuse la Primăria Tg. Mureș, cât și la Inspectoratul Județean de Jandarmi, documentele pentru aprobare a protestului.

Național, protestul va fi organizat pentru data de 17.01.2025, la București.

La proteste vor participa, alături de noi, și colegii de la poliția penitenciarelor, afiliați Federației Publisind.

“Mai mult, precizăm faptul că, la nivel de IPJ Mureș, la ultima ședință din luna decembrie 2024, a fost modificat programul de lucru al polițiștilor de la 12/24 – 12/48 în program de ture/schimburi la 8 ore, unde au motivat faptul că fișa-cadru, cât și dispozițiile în vigoare, stipulează de regulă program de 8 ore ture/schimburi, unde vom avea mai multe patrule în teren/schimb, iar lucrătorii vor fi mai odihniți, urmând ca, la 6 luni, să se efectueze o analiză dacă se impune permanentizarea programului sau revenirea acestuia la programul de 12/24-12/48”, mai arată sindicaliștii în postarea lor.

Ei au transmis că “în fapt, am început luna ianuarie 2025 cu stângul, unde ne așteptăm, conform celor discutate în ședință și în baza procesului-verbal de ședință, ca aceste patrule să crească ca număr în teren și să aducă siguranță cetățenilor mureșeni, cât și serviciului polițienesc. La momentul de față, există o singură patrulă de ordine și siguranță publică pe raza unei secții de poliție care trebuie să acopere 6 comune sau mai multe cu satele aferente acestora, motiv pentru care polițiștii de la structurile de ordine și siguranță publică sunt foarte nemulțumiți, pentru că opiniile și părerile acestora, transmise prin conducerea Europol filiala Mureș către conducerea IPJ Mureș, nu le-au fost ascultate (mai jos vom expune și motivele pentru care nu era imperios necesar schimbarea programului de lucru structurilor de siguranță, ordine publică și patrulare)”.

Polițiștii spun că “este o solicitare legitimă a tuturor polițiștilor din cadrul IPJ Mureș, cât și a tuturor polițiștilor din țară, ce reprezintă exclusiv drepturi salariale și un program decent de muncă. Aici discutăm despre tăieri salariale, nu despre înghețarea salariilor, cum unele televiziuni le prezintă”.
Andrei Roman