Azopan.ro este o arhivă foto online care își propune salvarea și publicarea patrimoniului fotografic analogic din România. Colecția dorește să publice cât mai multe din milioanele de poze realizate analog, păstrate în adâncul sertarelor, în pod, pe rafturile din depozitele muzeelor sau cele care exista numai pe suport negativ.
Cotidianul Cuvântul Liber vă va prezenta imagini inedite din Arhiva Azopan.
Astăzi imagini ale cartierului Tudor Vladimirescu
Fotograf poze anul 1981: Lóránd Bach
Potrivit Wikipedia, principala stradă care traversează cartierul este atestată de secole în documente scrise. Prima mențiune a bulevardului 1 Decembrie 1918 datează din 1577, când era denumit viam Koronkai wtt vocatam. Numele actual a fost atribuit în 1982, iar până atunci s-au folosit diverse forme ale denumirii originale, după cum urmează: Koronky út (1617), Koronkai út (1900), Str. Coronca (1920), Str. Coronca – Koronkai út (1946) și Str. Corunca – Koronkai út (1957).
Una dintre locațiile ghetoului din Târgu Mureș era situată în cărămidăria dezafectată de pe strada Koronkai (în prezent strada Evreilor Martiri). Începând cu organizarea ghetoului pe 29 aprilie 1944 și până la jumătatea lunii mai, au fost adunați aici 7.549 de evrei și maghiari sabatarieni din Bezidu Nou. Ghetoul din Târgu Mureș a fost evacuat pe parcursul a două săptămâni, între 27 mai și 8 iunie 1944, prin transporturi organizate către lagărul de concentrare Auschwitz.
În perioada socialismului național, au fost desfășurate investiții masive în industrie, ceea ce a necesitat atragerea forței de muncă din zonele rurale adiacente, locuite în principal sau parțial de etnici maghiari. Cu toate acestea, conducerea partidului a decis ca municipiul Târgu Mureș să fie declarat oraș închis. Astfel, doar persoanele care primeau autorizații de stabilire aveau acces la locuințe în noul cartier, numit după conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor, Tudor Vladimirescu, și care erau angajate prin numire în oraș.
Sanda Viţelar