Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie, de întâlnire și regăsire cu familia și cu cei dragi, însoțite de momente de pace și liniște sufletească. Acestea nu trebuie umbrite de evenimente neplăcute, care devin deseori tragedii, produse din cauza neglijenței, dezinformării sau improvizațiilor de orice fel.
Reamintim cetățenilor faptul că, în această perioadă, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
Numai în acest an, de la începutul lunii noiembrie, din totalul de 64 incendii produse la nivelul județului Mureș, 36 au avut loc la case de locuit și gospodării, care au pus în pericol viața locatarilor și a animalelor din gospodăriile vizate, rezultând pagube materiale semnificative.
Pentru a preveni producerea acestora, este necesară respectarea unor măsuri preventive, care pot menține în siguranță locuința, bunurile materiale și implicit, viața:
– utilizarea cu mare atenție a alimentării sobelor și centralelor cu materiale combustibile lemnoase și amplasarea în apropierea acestora a unui stingător sau a unei surse de apă, pentru o intervenție rapidă în cazul căderii jarului sau răspândirii scânteilor;
– renunțarea la improvizații de orice tip;
– supravegherea copiilor, menținerea oricăror materiale inflamabile departe de aceștia, interzicerea utilizării chibriturilor, brichetelor, lămpilor cu gaz sau alte surse de foc, precum și izolarea corespunzătoare a surselor de electricitate la care aceștia ar putea avea acces;
– oprirea alimentarii cu energie electrică a reșourilor, caloriferelor sau a altor sisteme de încălzire similare în momentul în care părăsim locuința;
– utilizarea decorațiunilor electrice, cu care obișnuiți să împodobiți casele și implicit, bradul de crăciun, doar în cazul în care acestea NU prezintă fisuri și sunt bine izolate, precum și alimentarea acestora la surse de electricitate sigure, evitând prelungitoarele sau bobinele electrice vechi sau deteriorate;
– evitarea utilizării focului deschis în preajma bradului sau amplasarea acestuia în apropierea sobelor, teracotelor sau reșourilor și evitarea împodobirii cu materiale care se aprind ușor.
Pentru diminuarea riscului de incendiu în lăcașurile de cult şi evitarea consecințelor negative în cazul unui incendiu pe timpul manifestărilor religioase, recomandăm slujitorilor bisericii şi credincioșilor să se asigure de respectarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor, verificarea din timp a instalațiilor de încălzire și electricitate, precum și adoptarea măsurilor specifice evacuării în siguranță a participanților în contextul producerii oricărei situații de urgență.
Numai prin respectarea acestor măsuri vom reuși reducerea numărului situațiilor de urgență şi, implicit, creșterea gradului de siguranță a dumneavoastră, a bunurilor materiale și a mediului înconjurător, pentru petrecerea acestor sărbători în siguranță, alături de cei dragi!
Noi, pompierii, rămânem la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția rapidă în cazul producerii oricăror evenimente, și vă dorim sărbători liniștite și binecuvântate! Crăciun Fericit!
Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Compartimentul de Informare și Relații Publice al I.S.U. Mureș