Antrenorul de voci, profesorul de canto sau Vocal Coach-ul este persoana care descoperă talentul, îl creşte şi asistă la succesul lui. Un profesor de canto creează speranţe, educă şi respiră odată cu elevul său în timpul unui concert sau plânge pe ascuns atunci când i s-a făcut o nedreptate. Este o muncă migăloasă, cu resurse de răbdare şi efort, studiu şi căutări de ambele părţi, după cum o dovedesc din plin elevii cercului de canto de la Palatul Copiilor Târgu Mureş, care se întorc de fiecare dată cu premii de la concursuri. Şi, pentru că ne aflăm în prag de sărbători, am ales să povestim cu cea care stă în spatele unei voci de succes, prof. Eliza Creţu, într-un scurt interviu despre principalele realizări din acest an.

Dna. prof. pentru început să ne spuneţi câteva cuvinte despre dvs. Când v-aţi hotărât să deveniţi profesor de canto şi cum a evoluat această decizie în timp?

-Mă numesc Eliza Creţu şi sunt profesor de canto la Palatul Copiilor Târgu Mureş. De micuţă am îndrăgit foarte tare copiii şi de prin clasa a VI a mi-am dorit să ajung profesor de canto la Palatul Copiilor.

-De la cine aţi dobândit, de fapt, dragostea faţă de arta muzicală?

-Vocea am moştenit-o de la mama mea, iar dragostea pentru muzică şi îndrumarea spre această artă o datorez învăţătoarei mele Verman Cristina şi profesorului meu de muzică Romică Brunchi.

-Cum s-a format Cercul de canto de la Palatul Copiilor, respectiv Grupul Allegrissimo şi Roses?

-Cercul de canto a pornit cu un număr de 30-40 de elevi la început iar după participarea noastră la Festivalul Mamaia Copiilor în 2013, numărul lor a crescut la peste 100 de elevi în următorul an. Tot atunci au venit şi cei ce astăzi sunt în grupul Roses ce au crescut frumos alături de mine şi au adus numeroase premii în fiecare an la Palatul Copiilor. Încet, încet vor părăsi Palatul Copiilor pentru a-şi urma studiile spre diferite Universităţi, iar eu voi rămâne cu gol imens în urma lor, dar şi cu o fericire pentru fiecare reuşită. Grupul Allegrissimo au început orele cu mine de la vârste diferite (3- 6 ani), iar astăzi majoritatea sunt copii de gimnaziu ce vin cu drag la orele de canto şi participăm la numeroase spectacole, concursuri unde obţin premii frumoase.

Ce premii aţi obţinut în acest an?

-Trofeul de Argint la Concursul de muzică internaţional „Ursuleţul de aur” – Baia Mare, Premiul I la Concursul de muzică internaţional „Ursuleţul de aur” – Baia Mare, Premiul II la Concursul de muzică internaţional „Ursuleţul de aur” – Baia Mare, Premiul III la Concursul de muzică internaţional „Ursuleţul de aur” – Baia Mare, Premiul I la Concursul de Muzică uşoară şi folk Universul Copilăriei – Sebeş, Premiul I la Concursul Judeţean de muzică Micul artist.

Ce planuri aveţi de sărbători cu grupurile vocale? Unde colindaţi?

-Cel mai important pentru sufletul nostru este invitaţia ce o primim în fiecare an la Concertul de colinde de la Catedrala Mare. Urmează să mergem la colindat la Sindicatul din Învăţământ „Spiru Haret” şi la Clinica Santa Viva Med unde vor primi surprize frumoase

Ce dorinţe aveţi în prag de An Nou?

-Să fim cu toţii sănătoşi, să ne încărcam bateriile în liniştea familiei, iar în noul an să avem cât mai multe evenimente şi activităţi frumoase!

Amalia Vasilescu