Cheţaniul se află pe malul drept al Mureşului, la şapte kilometri de Luduş. Aici exista un renumit castel, cumpărat de la neamul Apafi, de familia nobiliară Korda. Doar numele locului, Cordăteşti, mai aminteşte acum de măreţia edificiului, care se pare că a găzduit mai multe întâlniri de taină ale Dietei transilvane.
Fără castel pământean, oamenii au ridicat locuri de închinare. În satele Cheţani şi Grindeni, merită să vedeţi bisericile de lemn de secol 18, devenite monumente istorice.
Monument de bunătate am întâlnit şi noi, într-o minunată
ZAMĂ AITĂ CU BORŞ DE HUŞTE
Tăiem un pui de casă, pe care spălat şi făcut bucăţi, îl băgăm direct în oală. Pe la jumătate când carnea e fiartă, băgăm un morcov întreg şi o ceapă tot întreagă, la care nu-i tăiem codiţa, plus un ardei întreg şi fără sâmburi. Când fiertura e gata, căutată cu furculiţa la carne, scoatem tot din oală şi punem borşul de huşte, căpăţâna de usturoi mărunţită, un pic de piper şi dregem cu două ouă şi tot două linguri de smântână. Deasupra punem pătrunjel. Borşul se face dintr-un borcan de huşte de la borşul vechi şi o cupă de tărâţe, cam un sfert de palmă de zahăr şi câteva frunze de cimbru, pe care le amestecăm cu apă rece. Mâine şi nu astăzi, fierbem o oală de apă, o ţâpăm peste amestecătură şi mestecăm iarăşi, până se ridică toate sus. Îl coperim să steie, după care îl punem în sticle. Dacă-i iarnă, îl lăsăm afară şi vara îl băgăm în beci. Sursa foto: papabun.com
INGREDIENTE
- 1 pui de casă;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 1 ardei;
- 2 ouă;
- 2 linguri de smântână;
- ½ kilogram de borş;
- 1 căpăţână de usturoi;
- 3 frunze de pătrunjel;
- sare;
- piper.
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.