University Forum (fost Mureș Mall) din Târgu Mureș a găzduit vineri, 13 decembrie 2024, deschiderea oficială a Centrului de Formare pentru Cariera Didactică (CFCD).   Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, marcând îndeplinirea unuia dintre obiectivele majore ale proiectului „Profesionalizarea carierei didactice – PROF”, derulat pe parcursul a 33 de luni (aprilie 2021 – decembrie 2023) și aflat acum în perioada de sustenabilitate. În cadrul proiectului PROF, al cărui beneficiar a fost Ministerul Educației, 28.211 cadre didactice au participat la formare continuă, pe baza unui buget de 28 de milioane de euro. Obiectivul principal a constat în elaborarea și implementarea unui cadru instituțional adecvat standardelor și mecanismelor actuale de formare și dezvoltare a competențelor didactice, în concordanță cu recomandările și liniile directoare ale Comisiei Europene. Totodată, proiectul a vizat asigurarea mentoratului profesional pentru cadrele didactice, de-a lungul întregii lor cariere, prin intermediul unui sistem național coerent și fiabil de formare profesională și psihopedagogică, necesar atât ocupării, cât și exercitării unei funcții didactice, precum și obținerii performanței pedagogice în învățământul preuniversitar. Aceste demersuri se înscriu în procesul de digitalizare globală a sistemelor de educație.

Proiectul PROF a reunit patru universități, inclusiv UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și 11 case ale corpului didactic, printre care și Casa Corpului Didactic Mureș. În discursurile de la deschiderea CFCD, au fost subliniate realizările acestui proiect: înființarea a 100 de baze de practică pedagogică, a 11 centre de tutorat didactic pe lângă casele corpului didactic ale județelor partenere și a patru centre de formare pentru cariera didactică în cele patru universități implicate.

Casa Corpului Didactic Mureș a fost reprezentată de director prof. drd. Fodor Alexandru-Iosif și de prof. metodist dr. Raduly Daniel. În intervenția sa, directorul CCD Mureș a pus accent pe colaborarea strânsă dintre partenerii din proiect și pe sprijinul mutual acordat de instituțiile cu rol educațional, responsabile de nivelul calității învățământului din județul Mureș. Au fost menționate, în mod special, relațiile dintre UMFST „George Emil Palade”, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Casa Corpului Didactic Mureș, care au generat rezultate foarte bune, în beneficiul cadrelor didactice din județ, prin implementarea proiectului PROF.

La rândul său, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a vorbit despre importanța unei abordări integrate a formării, care să conecteze învățământul universitar și preuniversitar, a evidențiat interdependența celor două sisteme educaţionale, arătând că proiectul PROF a reprezentat un mecanism esențial pentru consolidarea acestei legături. Totodată, a subliniat necesitatea continuității în formarea cadrelor didactice, în vederea obținerii unei cariere de succes și de calitate.

Moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. Petruța Blaga, director al Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul UMFST „George Emil Palade”, a subliniat că beneficiile proiectului PROF se extind dincolo de infrastructura și dotările obținute, câștigul real fiind de natură umană, profesională și de echipă.

Inaugurarea Centrului de Formare pentru Cariera Didactică din Târgu Mureş marchează un nou capitol în formarea cadrelor didactice, punând accent pe calitatea educației și pe dezvoltarea continuă a competențelor pedagogice. Pe termen lung, centrul va susține dezvoltarea continuă a competențelor pedagogice și va consolida colaborarea dintre instituțiile educaționale, oferind resurse și expertiză care vor îmbunătăți atât performanța școlară a elevilor, cât și nivelul de pregătire a profesorilor din întreaga regiune, contribuind la creșterea calității actului didactic și a performanțelor școlare.