Casa din Bistra Mureşului în care sculptorul, pictorul şi prozatorul Ion Vlasiu (1908-1997) a creat marile sale capodopere va fi achiziţionată de Consiliul Judeţean Mureş. În şedinţa de mâine, 17 decembrie, consilierii judeţeni vor aproba o hotărâre privind “achiziția în domeniul public al Județului Mureș a bunurilor mobile culturale și a imobilului situat în localitatea Bistra Mureșului nr. 82, comuna Deda – Casa/atelier Ion Vlasiu, județul Mureș”.
În urmă cu doi ani, într-un reportaj publicat de agenția de știri Agerpres se arăta că imobilul „este învăluită în uitare şi se degradează pe zi ce trece, deşi aceasta încă adăposteşte lucrurile şi manuscrisele originale ale artistului.”

În documentele de ședință se arată că “doamna Ioana Maria Vlasiu a făcut o ofertă de vânzare a imobilului casă – atelier în care a locuit sculptorul/pictorul/scriitorul Ion Vlasiu, situat în localitatea Bistra Mureșului nr. 82, comuna Deda, precum şi a lucrărilor de sculptură aflate în grădina imobilului şi interior, tablouri, desene, obiecte de artă țărănească, arhivă documentară, lucrări de sculptură şi grafică”.

Muzeul Județean Mureș a comunicat Consiliului Județean faptul că, “activitatea prestigioasă a artistului Ion Vlasiu este apreciată şi cunoscută, sens în care în cadrul Palatului Culturii din Târgu Mureş există o galerie dedicată special acestuia, precum şi o colecție de peste 100 de lucrări provenite dintr-o donație făcută de dânsul în anul 1986”.

Oferta doamnei Ioana Maria Vlasiu a fost luată în considerare, deoarece lucrările de sculptură aflate în grădină şi în casă, tablourile, desenele, obiectele de artă țărănească, biblioteca, arhiva documentară, alte obiecte ar putea fi expuse într-o casă memorială – atelier, care ar avea în prim plan imaginea artistului şi totodată ar putea duce la punerea în valoare a zonei din punct de vedere cultural.

Astfel, CJ Mureș a solicitat realizarea unei expertize de către evaluatori autorizați pentru a se stabili care este valoarea actuală de cumpărare a bunurilor mobile culturale şi a imobilului.
Imobilul a fost evaluat la o valoare de piață de 273.350 lei, echivalentul a 55.000 euro. Pentru bunurile mobile culturale au fost determinate următoarele valori: 417.480 lei, reprezentând echivalentul a 84.000 euro, pentru bunurile mobile culturale de natura mijloacelor fixe şi 44.030 lei, pentru bunurile mobile culturale de natura obiectelor de inventar.

Andrei Roman
Sursa foto: Agerpres