Elevi din mai multe școli au reprezentat județul nostru, sâmbătă 7 decembrie 2024, la Concursul național de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din București și s-au remarcat la diferite probe ale concursului.

Elevii Centrului Județean de Excelență Mureș au obținut șapte mențiuni și 11 medalii de robocampioni: la proba Line Follower, elevii Ercse Robert și Pașcan Andrada din clasa a VI-a A, de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, Ștefan Amélie Carolina clasa a VI-a C, de la Colegiul Național de Artă, Mailat Diana Ștefania din clasa a VII-a A, de la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Bologa David și Buculeu Matei, din clasa a VI-a B, de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”,  precum și Gliga Andrei din clasa a VI-a B de la Școala Gimnazială “George Coșbuc”, alături de mentorul Gherasim Nicola, elevă în clasa a XII-a F, la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”.

La proba Robotică creativă, elevul Megheşan Eduard Sebastian, din clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni a obţinut premiul II, iar elevii Colegiului Național “Al. Papiu Ilarian” au obținut o mențiune și două medalii de robocampioni: Popa Vlad-Ștefan, din clasa a VIII-a B și Mariș Roxana Elena din clasa a VII-a B. La proba Labirint s-au obținut diplome și medalii de robocampioni: Ștefan Maria, din clasa a VIII-a B de la Colegiul Național “Al. Papiu Ilarian”, Cocoară Bogdan din clasa a VIII-a A de la Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” și Florea Vasile din clasa a VII-a A de la Colegiul Național “Unirea”.

Elevii au fost sprijiniți și îndrumați de către doamna profesoară Mailat Ildiko, de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, care le-a descoperit și dezvoltat pasiunea pentru robotică.

 Concursul NEXTLAB.TECH s-a desfășurat în mai multe etape. Inițial, au fost 40.000 de elevi în competiție, iar  în finală au ajuns doar 500. Elevii care s-au calificat, si-au construit roboții pentru concurs din kit-urile primite gratuit, i-au programat și au realizat individual un videopitch de prezentare a funcționalității și utilității robotului. La proba Line Follower, primii 50 de elevi care au obținut cel mai bun timp cu robotul Miro pe traseul de concurs au fost robocampioni.

 În cadrul probei de Robotică creativă, elevii au inventat proprii roboți, menționând utilitatea robotului, au îmbinat elemente de mecatronică cu programare și imprimare 3D. Elevul Popa Vlad-Ștefan,  de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” a obținut mențiune cu 95 de puncte, realizând robotul SF2, un seif de valori imprimat 3D cu un sistem de alarmă integrat, proiectat pentru regimul hotelier, pentru a proteja bunurile clienților. Dacă un infractor încearcă prin diferite metode să pătrundă în seif, acesta se blochează și este declanșată alarma. automat. Eleva Mariș Elena, din clasa a VII-a, a aceluiași colegiu, a creat robotul CleanEnergy, un robot inovativ pentru curățarea panourilor fotovoltaice, care automatizează procesul de întreținere a acestora, asigurându-se că suprafețele rămân mereu curate și eficiente. Robotul utilizează senzori de ploaie, lumina si temperatura pentru a detecta gradul de murdărire, si relee independente pentru a spăla panourile într-un mod precis și eficient, economisind timp și resurse.

Elevul Megheşan Eduard Sebastian a concurat la secţiunea Robotică Creativă cu robotul SAIP, care propune un sistem automat de îngrijire a păsărilor pentru fermieri. Prin intermediul acestui robot, fermierii pot să urmărească de la distanţă pe telefon, dacă toate păsările au intrat în adăpost, să controleze sistemul de închidere-deschidere al uşii şi să urmărească temperatura din adăpost, uşurând şi automatizând toate aceste procese. Elevul a fost îndrumat de doamna prof. Moraru Mihaela.

Această experiență frumoasă îi va ajuta pe elevi să participe și anul viitor, fiind interesați să abordeze noi probe ale concursului și să inventeze roboți utili.

prof. Mailat Ildiko

Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”