Nu mai este nici o surpriză că atunci când vorbim despre mâncarea preferată a copiilor, pastele ocupă un loc fruntaş.
Obişnuiesc să fac acest sos de carne (mă feresc în a îl numi „sos bolognez” întrucât i-am adus o interpretare proprie) în cantităţi mari (din aproximativ 5-6 kg de carne de vită) şi să îl congelez porţionat. Este o variantă excepţională mai ales când eşti în criză de timp şi /sau inspiraţie să decongelezi câte o porţie şi să îl însoţeşti de nişte paste.
Ingrediente:
Sosul de carne: 1 kg carne tocată de vită; 1 ceapă tocată mărunt; 2-3 linguri de ulei de măsline; 1 morcov mediu răzuit fin; 2 tulpini apio tocate mărunt; 300 g roşii în bulion; 2l sos de roşii, 1 linguriţă de sare, ½ linguriţă piper; 2-3 căţei de usturoi; 500 ml vin roşu.
Dacă există timp şi dispoziţie merită să facem şi nişte paste de casă
Paste de casă: 300 g faina; 3 linguri de ulei de măsline; 3 gălbenuşuri; 1 linguriţă de sare
Metoda de preparare
Începem cu sosul de carne căruia ii trebuie 3-4 ore să fiarbă în voia lui. Se călesc la foc potrivit ceapa, morcovul şi apio. Adăugăm carnea tocată şi amestecăm continuu până îşi schimbă culoarea, moment în care adăugăm roşiile, usturoiul, condimentele, sosul de roşii şi lăsăm la foc mic să fiarbă bine până când scade suficient sosul. Spre final adăugăm vinul şi mai lăsăm 30 de minute să fiarbă întreaga compoziţie. În ceea de priveşte pastele, acestea se fac relativ simplu prin amestecarea tuturor ingredientelor şi frământarea fermă a aluatului aproximativ 15 minute până devine suplu şi uniform. Împărţim coca de paste în mai multe biluţe mici pe care le întindem cu sucitorul şi le trecem în etape succesive prin maşină de paste începând cu treapta 0 şi până la 4-5 – depinde cât de subţiri le dorim.
Montaţi la maşina de paste partea pentru tăiatul pastelor, tăiaţi şi lăsaţi gramajoarele de paste nou formate să le usuce puţin 1 oră, înainte de a le fierbe.
Când aveţi sosul gata, pregătiţi şi pastele fierbându-le în apa sărată pentru aproximativ 3-4 minute , apoi transferaţi-le în sosul de carne împreună cu care vor mai fierbe încă 3-4 minute.
Asortaţi-le în momentul servirii cu parmezan din belşug sau cât va lasă sufletul şi cu busuioc verde.
Şi uite aşa copii fericiţi, mămici fericite!
Mai mult de atât, din acest sos se pot deriva cel puţin alte feluri principale de mâncare la fel de surprizătoare şi pe gustul întregii familii. De exemplu putem pune în scenă: o lasagna (paste de lasagna, mozzarela şi un sos bechamel), o musaca grecească cu piure de cartofi şi de ce nnuchiar şi un chilli con carne (completat cu fasole, porumb, orez şi guacamole, un strop de chilli)
Irina Lazar
www.bistro222.ro