Unul din satele Aţintişului, comună situată în vestul judeţului Mureş, la numai 7 kilometri de Luduş, este Cecălaca, locul despre care numele căruia tinerii de astăzi cred că este doar un spaţiu de născut legende.
Aţintişul şi toate cele ce îi aparţin sunt însă cât se poate de reale, la fel cum adevărată este şi povestea unei biserici de lemn, care astăzi nu mai există, dar care se înălţa într-o zi cât altele în ani: „Şi s-a gătat în 29 zile. Şi au cumpărat sindilă, cu 60 florinţi şi plata meşterilor 40 zloţi şi 8 merţe de grâu şi 5 cupe de vinars”.
Astăzi, locul este cunoscut de amatorii zborului cu parapanta, cei care caută Dealul Acastău pentru înălţarea către nori. Şi vânătorii vin la Aţintiş, unde este un fond frumos de vânătoare, întins în pădurea de peste 480 de hectare.
Vânătorii caută zăbavă după carne multă şi niciodată, mai ales iarna, nu refuză o

ZAMĂ DE LĂŞCUŢE

Lăşcuţele le facem din pătură întinsă, făcută din 2 ouă şi mai puţin de-un sfert de kil de făină. După ce o dăm cu sucitorul şi o subţiem cât se poate, lăsăm pătura la zvântat, cam jumătate de oră. Tăiem apoi pe lung, să avem funii drepte şi dup-aia pe lăţime, în cuburi creţe şi cât de mici. Se opăreşte afumătura şi se aruncă prima apă, după care se dă la fiert, până când ciolanul aproape că se desprinde de pe os. Acum, punem zarzavatul întregit de doi morcovi, un pătrunjel, un păstârnac şi o ceapă. Lăscuţele le fierbem separat şi le adăugăm peste zamă, iar aproape la gata, punem trei-patru linguri de oţet de pe ardeiul iute murat, plus nişte zdrenţe de tarhon. O lăsăm să se stâmpere şi mai punem un dres de smântână cu gălbenuş de ou.

INGREDIENTE:

  • 2 ouã;
  • ¼ kilogram de făină;
  • 1 ciolan de porc;
  • 2 morcovi;
  • 1 pătrunjel;
  • 1 ceapă;
  • 1 păstârnac;
  • 3 linguri de oțet de pe ardeiul iute;
  • 8-10 fire de tarhon mărunțit;
  • 2 linguri de smântână
  • 1 gălbenuș de ou.

În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.