Numit odinioară Poarta Cîmpiei, Iclănzelul găzduieşte o minunată biserică de lemn, ce şi-a făcut prin lume poveste de pribegie. Construită prin secolul al XVII-lea, a fost adusă la Iclănzel de pe Valea Iclănzelului, unde a primit un pridvor cu rost pentru clopotniţă. Oamenii făcându-şi mai târziu loc de rugăciune cu zid din piatră, bisericuţa noastră de lemn era să îşi găsească atunci sfârşitul. Dar, pe la 1980, a fost mutată de alţi oameni cu suflet în cătunul Mădărăşeni şi a rămas să se povestească lumii drept una dintre cele mai frumoase case ale Domnului din vremurile înălţării ei. Dar tot de oameni are nevoie şi acum, ca să o facă păzită de trecerea timpului.
Iclănzelul, prin al său Căpuş de Câmpie este, conform celor mai mulţi biografi ai cărturarului, şi locul de obârşie al lui Petru Maior, cel pe care istoricul Cornel Sigmirean îl consideră unul dintre artizanii intrării românilor în modernitate, reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene.
Printre poveşti despre istorie şi mai ales de viaţă, am găsit la Iclănzel ceva ce căutam demult şi noroc că am ajuns spre toamnă:
FRIPTURĂ DE RAŢĂ
Pentru că raţa, curca şi cu gâsca trăiesc din verdeţuri, ele se taie toamna, când nu mai au ce mânca, tocmai ca să fie grase, dar îngrăşate şi nu îndopate.
Dacă povestim de raţă, spălată şi bucăţită, ea se pune într-o apă rece şi la început de clocot o lăsăm să facă trei spume pe care le luăm pe rând, cu o lingură găurită. Când carnea ni se pare aproape fiartă, punem peste apă morcovul, ţelina şi rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel.
Scoatem carnea din supă şi o punem strecurată în cratiţă, frecată cu puţină sare, împănată cu o căciulie de usturoi şi răsfăţată cu două-trei fire de cimbru.
Încingem bine cuptorul și punem tava acoperită în cãldură, cu piper deasupra, o jumătate de ceas pe o parte și încã jumătate pe cealaltă.
Peste ceasul ăsta de până acum, rața ar mai avea nevoie cam de încă jumătate de oră de rumenire, pe care o pregătim cu o lingură de unsoare, tot de rață, pe deasupra.
Cartofii îi facem fierți, tăiați pe de-a lungul în patru sau în șase, doar cu apă, sare și pătrunjel la gata.
INGREDIENTE:
- 1 raţă bucăţită;
- 2 linguri de unsoare de raţă;
- 1 morcov;
- 1 ţelină;
- 1 păstârnac;
- 1 pătrunjel;
- 1 căciulie de usturoi;
- 2 fire de cimbru;
- sare;
- piper.
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.