În urma unei consultări publice în care au fost implicate peste 37.000 de persoane, editorii Dicţionarului Oxford au anunţat că „putrezirea creierului”/putregaiul cerebral” („brain rot”) este cuvântul /expresia anului 2024.
Anunţul a fost făcut de Oxford University Press, editura Universităţii Oxford, care editează preţiosul dicţionar.
„Putrezirea creierului” este definită ca „posibila deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, ca rezultat al consumului excesiv de material (acum în special conţinut online) considerat a fi banal sau lipsit de consistenţă”.
Lexicografii de la Oxford University Press au constatat că expresia s-a impus pe parcursul acestui an ca sintagmă folosită pentru a scoate în evidenţă îngrijorarea privind impactul consumului de cantităţi excesive de conţinut online de slabă calitate, în special pe reţelele sociale. În 2024, termenul a crescut în frecvenţa de utilizare cu 230% între 2023 şi 2024.
Prima utilizare a expresiei „putrezirea creierului” datează din 1854, fiind folosită de Henry David Thoreau în cartea sa Walden, în care autorul critică tendinţa societăţii de a subaprecia ideile complexe, sau pe cele care pot fi interpretate din mai multe unghiuri de vedere, în favoarea celor simple, văzând acest lucru ca un indicator al declinului general în efortul mental şi intelectual: „Anglia se străduieşte să găsească leac pentru putregaiul cartofului, dar nimeni nu se străduieşte să vindece putregaiul creierului – care se răspândeşte tot mai mult şi este de neoprit”.
Termenul a căpătat o nouă semnificaţie în era digitală, în special în ultimele 12 luni. Folosită, iniţial, pe platformele de socializare (în special pe TikTok), expresia „putrezirea creierului” este, în prezent, utilizată pe scară largă, inclusiv în presa centrală, pe fondul preocupărilor societăţii cu privire la impactul negativ al consumului excesiv de conţinut online.
În 2024, expresia „putregaiul creierului” se referă la conţinutul de slabă calitate şi lipsit de valoare al postărilor de pe reţelele sociale şi, precum şi măsura în care impactul negativ al consumului acestui tip de conţinut îl are asupra unui individ sau a societăţii în ansamblu, mai ales asupra sănătăţii mintale a copiilor şi tinerilor. De altfel, la începutul acestui an, un centru de sănătate mintală din SUA a publicat, online, sfaturi despre cum poate fi recunoscută şi evitată „putrezirea creierului”.
Vorbind despre procesul de selecţie şi despre câştigătorul din 2024, Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Languages, a subliniat „preocuparea crescândă a societăţii cu privire la modul în care evoluează vieţile noastre virtuale, modul în care cultura internetului pătrunde atât de mult în ceea ce suntem şi despre ce vorbim: Putregaiul creierului vorbeşte despre unul dintre pericolele percepute ale vieţii virtuale şi despre modul în care ne folosim timpul liber. Se anunţă ca un nou şi binevenit capitol în dezbaterea culturală despre umanitate şi tehnologie. Nu este de mirare că atât de mulţi respondenţi au îmbrăţişat termenul, susţinându-l ca alegerea noastră în acest an”.
În anul 2021, la apogeul pandemiei şi al discuţiilor despre vaccinuri, cuvântul câştigător a fost „vax”. (sursa foto – pixabay.com)