Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” Târgu Mureş a organizat miercuri, 11 decembrie, în cadrul Zilelor UMFST, conferinţa de tip dezbatere în cadrul proiectului de informare şi conştientizare „Controlează Obezitatea”, al cărui organizator ştiinţific este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. 
Campania este la cea de-a cincea ediţie şi se derulează la nivel naţional în marile centre universitare de medicină, precum Bucureşti, Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea.
În total, peste 1,5 miliarde de adulţi şi aproape 400 de milioane de copii vor trăi cu obezitate în următorii 12 ani, dacă nu se iau măsuri semnificative, potrivit statisticilor. Date din World Obesity Atlas, realizat de Federaţia Mondială a Obezităţii, precizează că 51% din populaţia globală va trăi cu supraponderalitate sau obezitate până în 2035, pe baza tendinţelor actuale. Aceste cifre reprezintă o creştere semnificativă faţă de nivelurile actuale şi urgentează solicitările Federaţiei Mondiale a Obezităţii pentru dezvoltarea planurilor naţionale de acţiune în materie de obezitate în întreaga lume. Se preconizează că până în anul 2035, la nivel mondial, 1 din 4 persoane va trăi cu obezitate (IMC ≥ 30kg/m²), comparativ cu 1 din 7 persoane în prezent.
Obezitatea infantilă creşte deosebit de rapid. Se aşteaptă ca cifrele să se dubleze în rândul băieţilor până în 2035 la 208 milioane şi să crească cu 125% în rândul fetelor până la 175 milioane.
Obezitatea este o boală cronică care a atins o frecvenţă alarmantă, ameninţând sănătatea omului prin multiplele comorbidităţi cu care este asociată. Îngrijirea ei aduce mari beneficii dar este neglijată în majoritatea ţărilor. Campania Controlează Obezitatea îşi propune să informeze atât populaţia, cât şi cadrele medicale, cu privire la riscurile specifice obezităţii şi la modalităţile de gestionare a acestei afecţiuni, acesta desfăşurându-se sub egida Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” Târgu Mureş.
„Controlează Obezitatea”- Ediţia Târgu Mureş s-a desfăşurat în parteneriat cu UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş şi a adus în atenţie obezitatea din punctul de vedere al impactului la nivelul sănătăţii publice, precum şi ca provocare în practica medicală în ceea ce priveşte controlul eficient al obezităţii şi al comorbidităţilor. În cadrul conferinţei-dezbatere, s-a pus accent pe obezitatea ca problemă de sănătate publică, cu scopul de a îmbunătăţi nivelul de informare şi conştientizare în rândul populaţiei generale în legătură cu problematica obezităţii şi multiplele implicaţii asupra stării de sănătate.
Campania a avut o componentă de informare-conştientizare adresată publicului general şi mass-media, miercuri, 11 decembrie, ora 10.30, la Sala Consiliului de Administraţie a UMFST, strada Gheorghe Marinescu nr. 38, etajul 1. Evenimentul a debutat cu un cuvânt din partea prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST Târgu Mureş care a marcat această conferinţă-dezbatere în suita celor peste 90 de evenimente academice, ştiinţifice, culturale şi sportive programate pe parcursul acestei săptămâni în cadrul Zilelor UMFST Târgu Mureş. Mai apoi, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi coordonatoarea campaniei, a atras atenţia asupra obezităţii ca problemă de sănătate publică, subliniind impactul acesteia asupra afecţiunilor cronice, pe care le poate declanşa sau agrava. Această afecţiune reprezintă o problemă majoră pentru specialişti, fiind una care necesită adesea o abordare medicală multidisciplinară. Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru o serie de afecţiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, probleme respiratorii, afecţiuni articulare şi anumite tipuri de cancer. În acest context, campania „Controlează Obezitatea”, este o iniţiativă care porneşte în lupta împotriva unei probleme de sănătate publică prin acţiuni de informare şi conştientizare cu privire la riscurile asociate obezităţii şi susţinere în ceea ce priveşte managementul obezităţii.


Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, cadru didactic universitar şi medic primar pneumolog cu competenţă în somnologie, a oferit detalii extrem de importante legate de afecţiunile ascunse care pot fi descoperite în urma unui diagnostic, despre somnul dificil al unei persoane obeze şi somnul oricărei persoane care nu este obeză, dar simte că nu se odihneşte bine. „Dacă vorbim de obezitate vorbim de o boală cu diferite complicaţii şi cu toţii am observat un pacient obez cât de dificil doarme noaptea şi că are nevoie de o evaluare de somn. Beneficiile acestei evaluări nu este doar din perspectiva respiraţiei sau a problemelor cardiovasculare, dar şi a echilibrului metabolic” a menţionat Beatrice Mahler. Obezitatea, afecţiunea medicală care se manifestă prin creşterea greutăţii normale cu peste 25 la sută, poate fi cauzată atât de alimentaţia excesivă, cât şi de tulburări ale glandelor endocrine.
Dr. Ovidiu Gârbovan, manager la Spitalul Clinic Judeţean Mureş a punctat importanţa educaţiei pentru o alimentaţie sănătoasă şi mai multă activitate fizică în grădiniţe şi şcoli, scăderea numărului de scutiri medicale pentru orele de sport şi implicarea Ministerului Agriculturii prin universităţile agricole şi medicină veterinară, care la bază au hrana. Reclamele la tot felul de produse alimentare procesate abundă în spaţiul public, important este să alegem ce este mai bine pentru sănătatea noastră şi a copiilor.
Prof. univ. dr. Oana Mărginean, prorector Asigurarea calităţii şi inovaţia educaţională UMFST „George Emil Palade”, şef clinică Pediatrie a menţionat că incidenţa obezităţii creşte cu 2% pe an, în perioada 1990-2022 s-a dublat la copii, iar în unele ţări mai slab dezvoltate s-a triplat. În România, 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi. Potrivit OMS, la copii sub 5 ani sunt peste 40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi, o statistică alarmantă. este o problemă de actualitate, serioasă şi îngrijorătoare. Obezitatea este o boală multifactorială în care un rol important îl joaca moştenirea genetică, factorii de mediu, precum şi programarea metabolică.
În cadrul conferinţei au participat mai mulţi speakeri din mai multe domenii care se îngrijesc de această boală cronică, şi anume prof. univ. dr. Cătălina Poiană, iniţiator campania „Controlează Obezitatea”, prorector Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Preşedinte Colegiul Medicilor din România, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, preşedinte Colegiul Medicilor Mureş, preşedinte senat UMFST Târgu Mureş, IuBCVT, prof. univ. dr. Mariana Tilinca, şef clinică Diabetologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, conf. univ. dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumologie, UMF „Carol Davila” Bucureşti, dr. Luminiţa Ecaterina Boitor, preşedinte Asociaţia Medicilor de Medicină Generală/ Medicină de familie Mureş, prof. univ. dr. Oana Mărginean, prorector Asigurarea calităţii şi inovaţia educaţională UMFST „George Emil Palade”, şef clinică Pediatrie.
În intervalul orar 11.20-12.20 a avut loc o masă rotundă moderată de Cristi Mateescu editor RoHealthReview.ro, la care au participat prof. univ. dr. Claudia Bănescu, prorector Cercetare, dezvoltare şi transfer tehnologic – UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş, prof. univ. dr. Monica Tarcea, şef disciplină Nutriţie Comunitară şi Igiena alimentelor – UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş, prof. univ. dr. Ionela Paşcanu şef clinică Endocrinologie , Spitalul Clinic Judeţean Mureş, prof. univ. dr. Radu Neagoe, vicepreşedinte Colegiul Medicilor Mureş – dr. Daniela Pop-şef Clinică Chirurgie II, dr. Ovidiu Gârbovan, manager Spitalul Clinic Judeţean Mureş, ec. Ioan-Florin Crăciun, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Andrei Ungur şi dr. Daniela Pop – Asociaţia Medicilor de Medicină Generală/Medicină de Familie Mureş, dr. Ioana Crişan şi dr. Adriana Cif, medici diabetologi, Raluca Maior – nutriţionist-dietetician, Dora Manuela Gyorgy – psiholog, dr. Boga Ferenc Vilmoş, director general Microbiom Center şi Răzvan Alexandrescu – profesor de sport.
A doua parte a campaniei s-a desfăşurat în intervalul orar 12.50-17.30, în Aula Centrului Integrat de Medicină Dentară a UMFST, strada Gheorghe Marinescu nr. 38, o componentă ştiinţifică de educaţie medicală structurată în sesiuni ştiinţifice adresată profesioniştilor din domeniul medical, respectiv medici primari, specialişti şi rezidenţi din specialităţile: endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, medicină de familie, medicină internă, oncologie, pediatrie precum şi alte specialităţi conexe.

Amalia Vasilescu