Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 12 decembrie, de la ora 14.00 o conferință de presă axată pe două teme, informare privind achizițioanarea noului pian „Steinway and Sons” și concursul lnternațional de Pian Târgu Mureș (6-19 decembrie 2024)
La eveniment au participat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Kovács Mihály Levente, viceprimaruI Municipiutui Târgu Mureș, prof.dr.Csiki Boldizsarjr., pianist, președintele Concursului lnternațional de Pian și Gyorgy Levente, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș.
Filarmonica Târgu Mureș are unul dintre cele mai prestigioase piane de concert din lume, Model D – Concert Grand Piano, produs de Steinway & Sons din Hamburg, considerat de producător a fi „culmea pianelor de concert”, în urma unei investiţii de peste 200.000 de euro.
György Levente, s-a deplasat în Germania împreună cu pianistul Csíky Boldizsár jr., profesor universitar de la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acesta testând 8 piane la fabrica din Hamburg.
”Încă din 2021 când am preluat funcția de manager al Filarmonicii, am visat să achiziționăm un astfel de instrument, având în vedere că pianul nostru vechi, de marcă Yamaha, care a servit cu credință timp de 26 de ani, nu mai putea fi acordat corespunzător și nu făcea față cerințelor pianiștilor noștri invitați. Prețul acestui pian era considerabil, iar Filarmonica nu a beneficiat de suficiente fonduri în ultimii 20 de ani pentru a cumpăra un nou instrument”, a menționat Gyorgy Levente, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș.
”Se spune că pianul nu este doar un simplu instrument muzical. Pianul reprezintă un obiect decorativ în sine, este simbol al deschiderii către cultură. Dincolo de funcționalitatea sa clară, pianul prin prezența sa impunătioare și liniile sale elegante, atrage imediat privirile, acordă o notă de eleganță Palatului Culturii, a declarat Péter Ferenc. Finanțarea culturii nu este doar o chestie materială, ci reprezintă de asemenea o investiție în viitor. ”A fost nevoie de timp pentru a aloca suma de peste 200.000 de euro pentru această investiție. Sunt mândru că am reușit să achiziționăm acest instrument nou și astfel, să contribuim la îmbogățirea impresiei muzicale, oferind publicului nostru oportunitatea de a se bucura de spectacole de o calitate mondială”, a mai adăugat președintele CJ Mureș.
Istoria glorioasă a Steinway & Sons datează din 1853, când constructorul german de piane Henry Engelhard Steinway și-a fondat fabrica din New York. Împreună cu filiala din Hamburg, care a fost înființată în 1880, cele două fabrici s-au dedicat fabricării de piane de clasă mondială și piane verticale, caracterizate printr-o măiestrie impecabilă. De la înființare, Steinway & Sons Hamburg și New York au produs peste 615 000 de piane bazate pe principiul „Steinway System”, care include peste 140 de brevete originale.
Steinway & Sons Hamburg produce șapte modele de pian cu cotă (fiecare Steinway constă din peste 12 000 de piese individuale și este nevoie de aproape un an pentru a construi) și un model vertical, cu o producție medie anuală de 1 400 de instrumente riguros lucrate manual. Magazinele emblematice există în Berlin, Duesseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen și Stuttgart, în timp ce showroom-urile din Europa sunt situate la Londra, Paris și Viena.
Concursul internațional de pian la Târgu Mureș
În perioada 16-19 decembrie 2024, Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș va găzdui Concursul Internațional de Pian „Târgu Mureș”, un eveniment deosebit care reunește tineri pianiști de elită, cu vârste sub 33 de ani.
Concursul este dedicat tinerilor muzicieni aflați la început de drum, având ca scop promovarea celor mai talentați pianiști care aspiră la o carieră de solist concertist. Pe lângă premii în bani, finaliștii vor avea ocazia de a interpreta un concert pentru pian și orchestră alături de e Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, oferindu-le posibilitatea să-și demonstreze talentul în fața publicului local.
În competiție s-au înscris 21 de pianiști din 5 țări, Ungaria, Slovacia, Japonia, Coreea de Sud, Austria, care vor trece prin 3 etape.
”În România sunt foarte puține astfel de concursuri, peste tot, oriunde mergeți, în orice oraș, sunt concursuri unde participă copiii și cântă 5- 10 minute și pe urmă profesorii se mândresc cu tot felul de diplome obținute la diferite concursuri mai mici, le pun în vitrină și le agață pe peretele sălii de curs. Dar problema este când îți măsori puterile în categoria grea. Aici este un concurs destul de pretențios, în trei etape”, a declarat Csiki Boldizsar jr.
Prima etapă le va testa concurenților abilitatea de a interpreta un Preludiu și Fugă de J.S. Bach și două studii de virtuozitate, punând accent pe măiestria tehnică și expresivitatea interpretării. A doua etapă presupune un recital mai amplu, cu o sonată clasică și o piesă din repertoriul romantic, modern sau contemporan. Doar 12 pianiști vor merge mai departe. Etapa finală va aduce cei mai buni trei pianiști pe scenă alături de orchestra Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, pentru interpretarea unui concert celebru.
Câștigătorii competiției vor fi răsplătiți cu premii de până la 3.000 de euro, iar pe lângă premiile principale, vor exista și premii speciale, precum „Premiul Constantin Silvestri” și „Premiul László Árpád”, acordat celui mai bun pianist din Târgu Mureș. În plus, trei finaliști vor primi șansa de a susține concerte alături de filarmonici de prestigiu din România, contribuind astfel la lansarea lor în lumea muzicală.