Infracţionalitatea stradală a scăzut considerabil în municipiul Târnăveni, iar instituţiile din domeniul siguranţei naţionale şi ordinii publice au acum un ajutor real pentru prinderea infractorilor, după ce oraşul de pe Târnava Mică a devenit 100% monitorizat video.
Totul a început în 2012, după ce actualul primar, Sorin Megheşan, a câştigat primul său mandat. „Când am venit primar, în 2012, erau în jur de 20 de camere de supraveghere video în oraș. Acestea erau amplasate mai ales în zona centrală, dar imaginile surprinse noaptea nu erau bune. Atunci am decis să modernizez tot sistemul”, a declarat pentru Cuvântul liber primarul. El spune că tot atunci a hotărât că și sistemul de iluminat public trebuie modernizat. „Doar imaginile surprinse noaptea în zonele intens luminate puteau fi folosite. Așa că am decis că și sistemul de iluminat din Târnăveni trebuie schimbat, odată cu montarea camerelor. În 2015, am inaugurat noul sistem de iluminat. A fost primul de acest fel din Europa, exclusiv cu tehnologie LED. Fiecare lampă se aprinde sau se stinge în funcţie de intensitatea luminii de afară. Factura la iluminatul public ni s-a redus cu 60%”, explică Sorin Megheşan. Edilul adaugă că acum fiecare stradă din municipiu este perfect iluminată, iar imaginile surprinse de camerele de luat vederi sunt de o calitate înaltă.

Locuitorii din Târnăveni nu doar că au montat camere video pe absolut toate străzile, dar și pe căile de acces în satele aparținătoare. De acum trei ani, pe lângă acestea, au fost montate camere speciale care înregistrează plăcuțele de înmatriculare ale tuturor autovehiculelor care intră și ies din localitate. Acest lucru ajută la identificarea rapidă a eventualilor infractori. „De exemplu, ţin minte că într-o duminică a avut loc o spargere într-o locuinţă din oraș. Cum lumea era la biserică, hoții au profitat de acest lucru. Au fugit din oraș, însă, datorită camerelor de luat vederi, s-a reconstituit tot traseul lor și, în doar câteva ore, au fost identificați și reținuți în județul Vâlcea. Hoții erau din Pitești, Argeș”, ne-a declarat primarul. El spune că infracţionalitatea stradală a scăzut simţitor de când aceste sisteme au fost implementate. Infractorii din Târnăveni și din împrejurimi ştiu deja că tot orașul este monitorizat. Cei care, însă, mai au curaj să comită infracţiuni sunt din alte zone. Acum, traseul unui autoturism sau chiar al unei persoane prin municipiul Târnăveni poate fi reconstituit rapid ceea ce reprezintă un mare ajutor pentru autorități.

Orașul este supravegheat în permanenţă de ofiţerul de serviciu de la Dispeceratul Poliției Locale Târnăveni, iar, în caz de evenimente nedorite, echipa de intervenţie este mobilizată. De asemenea, Poliția Locală Târnăveni furnizează, în baza solicitărilor oficiale, imagini Poliției, instanţelor de judecată sau altor instituții care au atribuţii în domeniul siguranţei şi ordinii publice.

Exemplul municipiului Târnăveni ar trebui urmat de toate autoritățile locale din județ. Știm cu toții că, din păcate, în ultimii ani, Poliția, de exemplu, se confruntă cu un deficit de personal, situaţie care nu se va rezolva în curând. În ajutorul polițiștilor poate veni însă tehnologia, cum sunt și camerele de supraveghere de înaltă performanță. Acestea au menirea de a descuraja infractorii, dar și de a ajuta polițiștii să-i identifice și să dovedească vinovăţia lor. Investițiile primăriilor în domeniul ordinii publice nu sunt niciodată prea mari.

Dragoș Bardoși