Consorţiul Ergopolis va şcolariza primi studenţi la învământ dual începând cu anul universitar 2025-2026, admiterea urmând a avea loc în vara anului viitor, conform informaţiilor oferite de decanul Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiilor, prof.univ.dr.ing.habil Liviu Moldovan, în cadrul unui workshop pe această temă organizat în cadrul Zilelor UMFST.

Doritorii se vor putea înscrie la opt specializări, respectiv Mecatronică, Inginerie medicală, IT, Chimie, Electrotehnica, Construcţii civile, Inginerie mecanică, Automatizări. 

Potrivit UMFST Târgu Mureş, învăţământul dual îmbină instruirea tradiţională cu experienţa practică, oferind adolescenţilor şi tinerilor şansa de a-şi transforma pasiunea într-o meserie, dar şi oportunitatea de a urma un parcurs educaţional complet. De asemenea, se are în vedere crearea premiselor care să permită absolvenţilor învăţământului dual de nivel preuniversitar continuarea studiilor în învăţământul universitar.

Proiectul ERGOPOLIS este finanţat prin PNRR, având o valoare de 148.196.945,65 lei (TVA inclus), adică 29.950.097 Euro, din care valoare nerambursabilă de 122.545.632,60 lei (24.766.199 Euro), potrivit contractului semnat în luna octombrie 2023, cu Ministerul Educaţiei.

Campusul ERGOPOLIS va fi construit pe o suprafaţă de 2 hectare aparţinând UMFST şi va fi constituit din trei corpuri de clădire.

Un corp va fi centrul de învăţământ liceal şi universitar tehnic şi va cuprinde laboratoare TCM şi SPD, laboratoare de proiectare şi fabricaţie asistate de calculator, ateliere de maşini unelte, de prelucrare, de toleranţe şi control, de injectare a materialelor termoplastice, laboratoare şi ateliere destinate învăţământului dual în automatică şi informatică, laboratoare de tehnică medicală, laboratoare de energii regenerabile şi de reţele electrice inteligente. În corpul 2 va fi un cămin şi o cantină pentru elevi şi studenţi, iar al treilea corp cuprinde un centru de învăţământ, sportiv şi de recreere.

ERGOPOLIS este considerat a fi unul dintre cele mai importante proiecte ale universităţii, nu doar prin valoarea sa, ci şi prin impactul pe termen lung pe care îl va avea asupra învăţământului tehnic şi a dezvoltării industriale din regiune.

„Proiectul se implementează în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C15, Reforma 4, Investiţia 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate. Consorţiul este constituit în baza unui acord de parteneriat la nivel regional, cu o durată de minimum 15 ani, formă de asociere fără scop patrimonial. Principalele avantaje pentru operatori în urma implicării în acest proiect sunt stabilirea, împreună cu instituţiile de învăţământ, a calificărilor vizate prin proiect, stabilirea criteriilor de angajare a absolvenţilor formaţi în baza contractelor de pregătire practică, decontarea prin proiect a cheltuielilor ce intră în responsabilitatea operatorilor economici, conform Ordinului 5.732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului dual”, a informat UMFST Târgu Mureş, pe site-ul propriu.

A.C.