Aproape tot ce le oferim copiilor noştri vine din amintirile frumoase pe care la rândul nostru le-am „achiziţionat” în copilărie. Eu sunt din generaţiile acelea care se jucau vara în vacanţe cât era ziua de mare afară, fie in faţa blocului, fie la casa străbunicilor de la ţară. Ne făceam joc din te miri ce, improvizam permanent, ne bucuram de orice aveam la dispoziţie şi zău, parcă nici nu ne trebuia mult ca să fim fericiţi.. Ne dorim să aducem o conştientizare copiilor noştri că viaţa reală nu se derulează nicidecum în social media şi că tot ce putem crea cu mânuţele noastre, prin descoperire, autoeducare, improvizaţie, exerciţiu de imaginaţie, ei bine, toate acestea le dezvoltă cu adevărat dexteritatea, simţul orientării, simţul măsurii, al esteticului, al bunului simţ. Realizăm azi mai mult ca oricând că trăim într-o lume plină de „reţete”, simple şi răspuns rapid la aproape orice, o lume ultraprocesată, cu gătit din plicuri, cu semipreparate, premixuri şi cu alte invenţii nesănătoase menite să ne scutească timpul, dar să ne îmbolnăvească rapid. Şi parcă nu ne-am dori asta pentru copiii noştri, si nici pentru nepoţi, şi nici pentru noi măcar…
Vă propun un joc pe care să îl încercaţi împreună cu copiii dumneavoastră într-una din zilele de vacanţă şi vă garantez că cel puţin două ore îi veţi ţine departe de telefoane, calculatoare şi alte nebunii..
Organizarea unui 5 o’clock „românesc” în care să folosiţi cam ce puteţi de prin frigider, cămară etc. şi în care copiii să participe activ la aşezarea mesei, gătit, decorat etc. Faceţi desigur la început un scurt „research” istoric în care, împreună cu copiii să vă documentaţi de când datează acest obicei, în ce context social a apărut el, ce veselă se serveşte de obicei la un 5 o’clock tea şi mai ales ordinea în care sunt dispuse preparatele pe cele trei nivele ale platoului. Pornim cu baza platoului, în care adăugăm cu măiestrie minisandwich-uri drăguţe, tăiate triunghiular, încurajându-i pe copii să le facă ei folosind tot ce le place (cremă de brânză, unt, felii de şuncă de pui, o pastă de ouă, pastă de peşte, felii de brânză, foi de salată, castraveţi proaspeţi etc.). Îi învăţăm apoi să facă ei singuri compoziţia şi modelarea tradiţionalelor prăjituri englezeşti „scones” – constatând împreună cu aceştia că ele nu diferă de cornuleţele noastre: 500g făină, 20 g praf de copt, 80g zahăr, 120g unt rece direct din frigider, 300 ml lapte, 2 gălbenuşuri de ou şi două linguri de lapte (pentru uns).
Desigur, pe cât de simple şi la îndemână ne sunt ingredientele, pe atât de fine sunt cele 2-3 trucuri pe care trebuie să le reţinem şi să le aplicăm ( făina de se cerne înainte chiar de 2-3 ori, untul se foloseşte extrem de rece şi trebuie amestecat cu vârful degetelor, evităm frământarea excesivă a aluatului. Ne ferim astfel să încălzim prin frământare aluatul pentru că nu vom mai obţine textura pufoasă dorită a scones-urilor.). Aluatul obţinut îl întindem de îndată într-o foaie destul de groasă 2-3 cm şi îl decupăm cu o formă rotundă sau un păhărel. Ungem şi dăm la cuptor, 160-170 grade timp de 13-15 minute. Scone-urile obţinute se pun pe al doilea nivel al platoului şi sunt însoţite spre servire de unt şi gemurile şi dulceaţa preferată. Copiii le vor adora!!!
Nivelul superior al platoului este colorat şi îndulcit de miniprăjituri, unde puteţi strecura şi câteva fructe proaspete. Nu le vom interzice copiilor categoric pofta de prăjiturele dulci, însă vă garantez că prin participarea lor la crearea sandwich-urilor şi a scones-urilor, ei se vor opri la acestea, iar dulcele de pe ultimul nivel nu va mai fi la fel de atrăgător… Desigur, tot acest festin se învârte în jurul ceaiului şi spuneţi drept – când s-a pomenit ca ai dvs. copii să prefere ceaiul în detrimentul sucurilor dulci/ acidulate?! Ei bine, cu această ocazie o vor face, pentru că le veţi arăta cum, cu eleganţă servim în ceşcuţe ceaiul dintr-un ceainic simpatic şi ne jucăm puţin adăugând chiar şi puţin lapte rece.
Vă invit să vă bucuraţi de-a dreptul copilăreşte!
Irina Lazar este proprietarul şi chef-ul Bistro 222 din cartierul Maurer, Târgu Mureş – www.bistro222.ro